Střípky z jednoho neobyčejného roku

1913
Každý rok přináší pozoruhodné a významné události, některá léta jsou ale na převratné situace, důležitá setkání a nové nápady natolik bohatá, že se zdá, jako by se v nich, bez ohledu na letopočet, zrodilo nové století.

Rok 1913 byl časem střetu starého a tradičního s novým a moderním. Vznikala neobvyklá umělecká díla, svět se seznamoval s obrazy Pabla Picassa, Oskara Kokoschky nebo Ernsta Lugwiga Kirchnera, naopak mladému malíři Adolfu Hitlerovi se nedařilo a po neúspěšných přijímacích zkouškách na vídeňskou Akademii výtvarných umění žil na ubytovně a živil se malováním špatných pohlednic. Rovněž v hudbě se začaly uplatňovat nové tvůrčí postupy, některé natolik převratné, že vyvolávaly nepatřičné reakce – Arnold Schönberg si tak na svém koncertě 31. března za své hudební experimenty vysloužil dokonce pohlavek. Začalo se skloňovat také jméno Igora Stravinského. A jeho budoucí milenka Coco Chanel slavila úspěchy ve svém obchodu s klobouky. V Itálii byla otevřena první pobočka módního domu Prada, v Rakousku zase zcela nový typ obchodu, supermarket Aldi. Literárnímu světu vládl Thomas Mann, jenž se obával prozrazení své homosexuální orientace, a Rainer Maria Rilke s Franzem Kafkou, které trápily potíže s láskou. Bohatí Vídeňané chodili o svých trápeních vyprávět na pohovku v ordinaci Sigmunda Freuda, ten však zatím řešil narůstající konflikt se svým nezdárným žákem Carlem Gustavem Jungem. Dvanáctiletý Louis Armstrong poprvé držel v ruce trubku, byla syntetizována droga známá pod názvem extáze a z pařížské galerie Louvre se ztratil obraz Mona Lisa, který se podařilo najít až na samém konci roku.

O významné změny v oblasti umění, literatury, ale ani politiky nebo ekonomie nebyla v roce 1913 nouze. Německý novinář a historik umění Florian Illies je ve své knize 1913. Léto jednoho století přestavuje čtivou a zábavnou formou, mísí všední události s výjimečnými, informace o geniálních dílech nebo ohromujících skandálech prokládá zprávami o počasí nebo výčtem jmen, která v roce 1913 dostal největší počet novorozenců v Německu.

Jednotlivé události, statistiky, citáty z deníků slavných i dobového tisku jsou roztříděny do kapitol, které představují jednotlivé měsíce přelomového roku a jsou uvedeny fotografií osobnosti nebo díla a krátkým shrnutím toho nejzajímavějšího, co se v daném úseku roku odehrálo. Kniha, která vyšla v nakladatelství Host, je proto přehledná a příjemná ke čtení. Díky autorově vypravěčské dovednosti dokáže toto panorama roku 1913 oslovit i ty, kdo se o dějiny a umění příliš nezajímají nebo je znají jen povrchně. Překvapivé souvislosti, které Illies mezi jednotlivými situacemi nachází, však mohou ukázat nový pohled na jeden významný rok také tomu, kdo politickou a společenskou situaci v předválečné Evropě dobře zná.

Foto: Talbot, en.wikipedia.org

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize1913. Léto jednoho století

Illies, Florian

Host, 2013

Napsat komentář