Když konverzace vázne

Komunikace
Stává se vám, že ve vypjatých situacích zpanikaříte a místo smysluplného rozhovoru se uchýlíte k mlčení nebo k agresivitě? Nebo si nevíte rady, jak zavést řeč na obecně nepříjemné, avšak v dané situaci podstatné téma?

Tak právě vám může pomoci kniha Jak mluvit, když o něco jde, kterou u nás vydalo nakladatelství BizBooks. Tento bestseller deníku New York Times je dílem čtyř renomovaných odborníků na komunikaci, Kerryho Pattersona, Josepha Grennyho, Rona McMillana a Ala Switzlera.  Tým autorů má na kontě kromě výše zmíněného souboru rad a tipů, jak vyzrát nad klíčovými rozhovory, také další tituly týkající se osobního rozvoje, mezi něž patří například Mistři ovlivňování, aneb Umění změnit téměř vše a Změňte cokoliv: Nová věda o osobním prospěchu.

Přestože byste se možná občas rádi klíčovým rozhovorům vyhnuli, většinou vám to situace neumožňuje. Jste nuceni se postavit problému čelem a dát druhým lidem najevo, jaký názor na danou věc zastáváte. Jenže ve většině klíčových rozhovorů uplatňujete místo taktického a logicky promyšleného chování spíše emocemi nabité výlevy, jež situaci mnohdy ještě zhorší. Někdy z obav, co by vám zveřejnění vašich myšlenek mohlo přinést, raději zarytě mlčíte, a tváříte se, že se vás rozhovor vůbec netýká.

Bohužel ani jeden z těchto způsobů komunikace není zrovna ideální. Pokud svého manžela obviníte z nevěry na základě neprověřeného důkazu a nedáte mu ani možnost cokoliv vysvětlit, může se vám snadno stát, že váš hysterický projev a křivé obvinění zničí vaše manželství nadobro. A to i bez nevěry.

Nebo jestliže se budete bát říct svému nadřízenému, že jeho nové rozhodnutí je pro firmu zcela nevhodné a může ji zruinovat, jen proto, abyste ho neurazili a o místo nepřišli, mohli byste se ocitnout v situaci, kdy kvůli vašemu mlčení celá firma zkrachuje a vy o místo doopravdy přijdete.

Jak uvádějí autoři v knize Jak mluvit, když o něco jde, lidé mají tendence vybírat z tzv. Bláznovy volby. Často volí mezi možností být buď zdvořilý, a pravdu neříct, anebo být upřímný, a říct ji bez obalu, i když dané osobě ublíží. Jenže existuje také třetí možnost, lidmi bohužel až příliš často opomíjená. Být upřímný a zároveň i zdvořilý. A právě způsoby, jak takového chování docílit, se zabývá tato publikace.

Kromě metody, jak vyzrát nad Bláznovou volbou, se zde i dovíte, jak v komunikaci zajistit pocit bezpečí, jak seznámit ostatní se svým návrhem co neefektivněji nebo například jak úspěšně dotáhnout vaše rozhodnutí do konce a proměnit je ve skutečnost.

Pro snadné pochopení jednotlivých kroků, jež je pro lepší komunikaci nutné udělat, autoři každou teorii vysvětlují na konkrétních příkladech ze života. Nemusíte se tedy obávat, že při čtení knihy něčemu neporozumíte a nebudete uvedené informace schopni prakticky aplikovat.

Kromě ilustračních příběhů jsou v knize Jak mluvit, když o něco jde uvedeny rovněž zkušenosti čtenářů, kterým tato publikace pomohla zlepšit jejich komunikační dovednosti, dále zde najdete i jednoduché tabulky a odkazy na demonstrační videa s některými obtížnějšími prvky rozhovoru.

Po přečtení chvalozpěvné předmluvy jsem měla pocit, že se jedná o další poutavě znějící knihu z oblasti osobního rozvoje, jež je však zajímavá bohužel pouze názvem. Přes svůj skepticismus jsem však byla mile překvapena. Přestože je tato publikace plná teorie, kterou si během prvního čtení pravděpodobně nezapamatujete, obsahuje velké množství příkladů ze života, na něž si spíše vzpomenete a jež vám mohou doopravdy pomoci situaci zdárným způsobem vyřešit.

Naopak bych knize vytkla až příliš „šroubované“ vyjadřování, které bychom za běžných okolností nepoužili.  Místo něj bychom spíše volili snadněji zapamatovatelná, avšak mnohem méně těžkopádná slovní spojení, jež budou pro klíčový rozhovor stejně, možná i více efektivní.

Velkou výhodou tohoto titulu je jeho aplikovatelnost téměř na všechny případné situace, i když autoři teorii nejčastěji ilustrují na příkladech, jež se dotýkají vztahů mezi partnery a pracovníky ve firmě.  Za vyzdvižení stojí také sedmnáct rad, jak řešit obtížné situace, které autoři uvedli téměř v závěru knihy a jež jsou dle mého názoru jedny z nejužitečnějších informací, které se na stránkách publikace objevily.

Kniha Jak mluvit, když o něco jde je užitečným průvodcem konverzace, avšak pokud se budete chtít uvedená pravidla naučit používat v praxi, pravděpodobně se neobejdete bez toho, aniž byste si tuto knihu přečetli několikrát. Přesto se domnívám, že i po prvním přečtení budete obohaceni o některé praktické znalosti, jež vám pomohou se během klíčových rozhovorů alespoň správně nasměrovat a ujasnit si, čeho byste chtěli danou konverzací vlastně dosáhnout.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak mluvit, když o něco jde
Klíčové rozhovory v práci i v životě

BizBooks, 2013

Napsat komentář