Fantastický svět zvířat ve 3D grafice

opice2
Máte doma školou povinné dítě, které baví zajímavosti ze světa zvířat? Pak je tu kniha přímo pro něj!

Nakladatelství Fragment vydalo velmi poutavou knížku z fantastického světa zvířat a uvedlo, že je určena mladým čtenářům již od 9 let věku. Na 48 stranách se dozví mnoho zajímavých informací o lovu, obraně, útoku, smyslech a dovednostech zvířat. Navíc publikace obsahuje internetové odkazy na doplňující informace z říše zvířat. A který školák by rád nepropojil četbu s internetem!

Kniha Zvířata – potrava a lov, obrana a útok, smysly a dovednosti hned na svém začátku rozděluje živočichy do skupin na ptáky, plazy, ryby a paryby, bezobratlé, savce a obojživelníky. U každé skupiny nechybí výstižná fotografie zvířete. Dále je kniha rozčleněna na dvojstrany, z nichž každá se věnuje určité zajímavosti ze světa zvířat – hledání potravy, životu pod zemí, zásobám potravy a trávení zvířat, rozmnožování savců, loveckým dovednostem, vábení samiček, obraně zvířat před nepřáteli, stavění hnízd či životu v mořských hlubinách.

Líbí se mi, že v knize se můžeme dočíst nejednu zajímavost – například mě zaujalo vysvětlení, jak funguje zažívání býložravců. Samotný text, který princip vysvětluje, je názorně doplněn fotografií bizona, v níž je znázorněn žaludek rozdělený na čtyři komory.

Fascinující jsou zejména unikátní fotografie, které najdeme na každé straně. Můžeme si tak prohlédnout v 3D grafice mládě netopýra, které se při plachtění drží matčina břicha, samici krokodýla nilského opatrně přenášející mládě do vody, lepkavý jazyk mravenečníka vsunutý do termitiště, stádo zeber v pohybu, levharta se zardoušenou kořistí, lov šimpanzů ve skupině, důmyslné nory surikat, mládě kukačky krmené pěstounským „rodičem“ či obrovské mraky motýlů – monarchů stěhovavých, kteří létají každoročně z jižní Kanady na jih do teplých oblastí Mexika.

Na konci knihy je slovníček důležitých pojmů, které se vztahují k životu zvířat.

Výstižné a vtipné jsou také citáty doprovázející tuto fotografiemi „vyzdobenou“ knihu. Jako jeden z mnoha bych zmínila tento:

„Odborným označením živočicha,
který od svých nepřátel ani neutíká,
ani s nimi nebojuje, je oběd.“
Michael Friedman,
americký básník

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZvířata: potrava a lov, obrana a útok, smysly a dovednosti

Smith, Miranda

Fragment, 2011

Napsat komentář