Pátrání po zmizelém Čechoameričanovi

večírek
Znali ho jako vzdělance, milovníka historie a strašidelných příběhů, spořádaného manžela a úspěšného podnikatele. Všechny proto překvapilo, když jednoho dne náhle zmizel. Nikdo si neokázal představit, co by se oblíbenému sousedovi a kamarádovi z vinárny mohlo stát. A pravdy se dlouho nemohla dobrat ani policie.

Tomáš Heřman, nebo chcete-li Thomas Herman, se narodil českým emigrantům ve Spojených státech, po roce 1989 se však přestěhoval do rodné vlasti svých rodičů. Nezamířil však do Prahy, odkud jeho předci pocházeli, ale do stotisícového moravského města. Založil zde nakladatelství specializované na knihy týkající se historie města a ve svém podnikání byl dle svých slov velmi úspěšný. Podobně se mu dařilo i v osobním životě. Krátce po svém příchodu do města si zde našel přítelkyni a zanedlouho se s ní oženil, rychle si také vybudoval okruh přátel ve vinárně U Terezské brány. Občané města ho vnímali jako autoritu a obdivovali jeho vzdělání především v oblasti historie. Když náhle zmizel, byl to pro všechny šok a pro policii neřešitelný problém.

Případ byl po roce opět otevřen. Jeden z policistů, kteří se na něm dříve podíleli, prodělal infarkt a byl proto nucen omezit svou práci vyšetřovatele. Jeho nadřízený jej však nechtěl propustit, přidělil mu tedy úkol obnovit pátrání po Tomáši Heřmanovi, aniž by očekával velké výsledky. Dosluhující vyšetřovatel se však navzdory svému špatnému zdravotnímu stavu rozhodl, že pátrání dovede ke konci a zjistí, co se tehdy přihodilo. Do práce jej ženou jak ctižádost a touha ukázat, že ještě nepatří do starého železa, tak osobní důvody – se zmizelým se totiž osobně znal právě z jeho oblíbené vinárny.

Brzy se však ukazuje, že vyšetřování nebude žádná legrace. Policista se zamotává do sítě protichůdných informací a nikam nevedoucích stop a ve snaze zjistit alespoň něco, co by mu mohlo pomoci, sbírá klepy a svou fantazii podporuje alkoholem. Nakonec se mu však přeci jen začne dařit a postupně odhaluje Heřmanův komplikovaný životní příběh i příčiny jeho zmizení.

Autor Pavel Jansa, který je světově uznávaným profesorem a expertem na problematiku obranných reakcí buněk, na počátku své literární činnosti psal především detektivní romány z lékařského prostředí, které je mu vzhledem k jeho profesi blízké. Tuto tendenci ve své novince Případ Samorost opouští, i odlišné kulisy je však schopen zaplnit věrohodnými charaktery. Román je nápaditý, čtivý a poutavý, na zábavnosti knize ještě přidává autorův humor a jeho smysl pro ironii i nadsázku. Milovníky historie potěší občasné exkurzy do českých i světových dějin, literární nadšenci zase uvítají četné odkazy na klasická díla, citace básní či jejich parafráze. Kniha, která vyšla v nakladatelství MOBA v edici Původní česká detektivka, proto dokáže zaujmout nejen milovníky kriminálních zápletek, ale i všechny ostatní čtenáře, kteří v četbě hledají pobavení a relaxaci, ale nevyhledávají jednoduché a prvoplánové příběhy.

 

Foto: Mike Scott, en.wikipedia.org

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřípad Samorost

Jansa, Pavel

Moravská Bastei MOBA, 2013

Napsat komentář