Zahraje si o román, kterým začala naše přítomnost

1913_perex
1913: rok, kdy se zdá, že vše je možné. Doba nebývalého rozkvětu, kdy vznikají extrémní umělecká díla, jako by už neměl přijít žádný zítřek. A právě o této době vypráví kniha, kterou můžete vyhrát i v naší soutěži!

1913: počátek a konec, triumf a melancholie, vše se prolíná a stává se uměním. Po tomto roce už nic není tak jako dřív. Brilantní stylista Florian Illies s tichým humorem vyvolává k životu kouzlo klíčového okamžiku kulturních dějin.

 

1913. Léto jednoho století

Ve vzduchu je tušení rozpadu, toho, že lidstvo ztrácí svou nevinnost.
Rok, kdy se prudce střetává devatenácté a dvacáté století.

Proust hledá ztracený čas, Malevič maluje čtverec, Kafka píše nekonečně dlouhé a nezměrně krásné dopisy Felici Bauerové, Stravinskij a Schönberg vyvolávají neslýchané skandály, Duchamp montuje kolo na kuchyňskou stoličku, Kirchner zas a znovu maluje Postupimské náměstí.

Patnáctiletý Brecht se stává šéfredaktorem augsburského školního časopisu a dvanáctiletý Louis Armstrong se poprvé chopí trubky. Joyce a Musil si dávají kávu v Terstu, Freud a Rilke pro změnu skleničku v Mnichově. V Essenu se otevírá prototyp prvního supermarketu Aldi, v Miláně zase první filiálka módního domu Prada.

Do Vídně k Trojanovským přijíždí pod krycím jménem Stavros Papadopulos Stalin a v Mnichově prodává jeden rakouský pohlednicový malíř jménem Adolf Hitler své chabé městské veduty.

 

1913. Léto jednoho století

Vydalo nakladatelství Host

Autor: Florian Illies

Překlad: Tomáš Dimter
Počet stran: 320
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7294-870-3
Vyšlo: 2013

Přečtěte si více o knize 1913. Léto jednoho století

Přečtěte si ukázku!

Jen v Německu se prodalo více než 200 000 výtisků, kniha se několik měsíců drží na předních místech žebříčku Spiegelu. Práva na její vydání byla dosud prodána do 13 zemí.

 

Ohlasy z médií:

Illies píše o souvislostech a vzájemných vazbách s nevídanou lehkostí, každá věta je na svém místě, každé slovo je pečlivě zvážené. A všechno dohromady tak podivuhodně souzní. […] Velice zřídka se stává, že by někdo zodpověděl otázku, nakolik umění ovlivňuje společnost, tak srozumitelně.

Alexander Wallasch, taz

Illies ovládá techniku montáže a zkratky. Jeho koláž je tak suverénní, že bezmála na každé stránce nacházíme nové, udivující konstelace všeobecně známých událostí.

Bernd Noack, Bayerischer Rundfunk

 

O autorovi:

Florian Illies (nar. 1971) vystudoval dějiny umění v Bonnu a Oxfordu, roku 1997 se stal redaktorem prestižních Frankfurter Allgemeine Zeitung, kde působil ve fejetonistické rubrice. V roce 2008 přestoupil do týdeníku Die Zeit. Vydává umělecký časopis Monopol a je jedním z partnerů berlínského aukčního domu Villa Grisebach, kde se zabývá uměním devatenáctého století. Do povědomí veřejnosti se zapsal knihou Generation Golf. Eine Inspektion (Generace Golf. Inspekce, 2000), v níž nastavuje kritické zrcadlo své vlastní generaci, narozené v sedmdesátých letech. V roce 1999 získal Cenu Ernsta Roberta Curtiuse za esejistiku.
(Info a foto autora: nakladatelství Host)

 

ZAHRAJTE SI!

Zaujala vás kniha Floriana Illiase? Chtěli byste se vrátit o několik desítek let a sledovat dění, které tenkrát bylo v plenkách a jehož následky již známe?

Pak si nenechte ujít naši soutěž, kterou jsme pro vás připravili ve spolupráci s nakladatelstvím Host. Dva z vás získají výtisky této úžasné knihy, která se setkává s pozitivními ohlasy.

Stačí jen správně zodpovědět soutěžní otázku a mít štěstí při tipování.

Soutěž o knihu 1913. Léto jednoho století
běží od 4. července do 17. července 2013

 

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko!  Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Floriana Illiese

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize1913. Léto jednoho století

Illies, Florian

Host, 2013

Napsat komentář