Učitel angličtiny, vrah nebo mimozemšťan?

krolupperova_obluda
Vzpomínáte-li na školu, vybaví se vám určitě spolužáci i učitelé. Právě učitelé mívají své specifické vlastnosti a vizáž. Ta bývá často terčem posměchu, pokud je něčím zvláštní.

Název publikace O´Bluda je totožný s přezdívkou nového učitele angličtiny, který pochází z Irska a jeho skutečné jméno je prý Paul O´Mahony. Čtveřici spolužáků – Čendovi, Vojtovi, Pavlovi a Markétě – připadá divný, a tak se rozhodnou svého angličtináře sledovat. Napínavý detektivní příběh napsala Daniela Krolupperová. Pražská spisovatelka vystudovala filosofickou fakultu UK (norštinu a finštinu) a studovala také v zahraničí. Jak se můžete dočíst na jejích stránkách , pracovala jako redaktorka zahraniční redakce v tiskové agentuře ČTK. Má tři dcery. Napsala mnoho titulů pro děti. Mezi neznámější patří Zákeřné keře. Podobný mu je pohádkový příběh o mořské panence Rybí sliby. Z časopisu Sluníčko možná znáte Dráčka Mráčka, o němž si můžete přečíst zde.

Cílem čtveřice spolužáků je odhalit totožnost neznámého cizince. Vypadá divně a dostal přezdívku Obluda – obličej se mu doslova ztrácí ve vlasech, nosí v levém uchu obrovskou kovovou náušnici, na pravé ruce zase veliký kovový prsten a výstředně se obléká. Podezřelé je i jeho neexistující místo narození, o němž se před svými žáky zmínil. Rodilý mluvčí dokonce nemluví správně anglicky! Rodiče dětem nevěří, a tak jim nezbývá, než se pustit do vyšetřování případu vlastními silami. V knize se rozehrává napínavá detektivka, která vás jistě zaujme. Můžete se těšit na scény jako z akčního filmu, jelikož do případu se nakonec vloží i policie, armáda, vrtulník s termovizí, psovodi, hasiči a speciální jednotka. Jak případ dopadne, vám samozřejmě neprozradím, ale můžu napsat, že příběh je napínavý až do samého konce.

Kromě detektivní zápletky kniha oslovuje mladé čtenáře i hovorovými výrazy, které používají současní studenti – matikářka, prudič, vodpal (ve smyslu odejdi), ájina (angličtina), tělák, kámoš atd. Vtipně jsou vykresleny i další postavy učitelů v knize – pobavil mě popis třídního učitele majícího příjmení Rozlet a učitelky matematiky Fikejzové. Publikaci doplňují černobílé obrázky Barbory Kyškové. Jsou humorné, hezky doplňují děj a tak bych jich uvítala v knize i více, ale to je jen můj názor. Je určena dětem od devíti let, což podle mě odpovídá.

Sto čtyřicet čtyři stran je tak akorát pro mladé čtenáře, svou „tloušťkou“ je tedy neodradí. Publikace vyšla v roce 2013 v nakladatelství Mladá fronta.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO´Bluda

Krolupperová, Daniela

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář