Studentská fantasy s nádechem erotiky

525981_cemetary_love_4[1]
Když jsem četla anotaci ke knížce Odstíny života, jednoduše jsem po ní zatoužila. Očekávala jsem od ní záhady, napětí a tajemno. Jaký dojem na mne nakonec kniha zanechala?


Příběh Alexandriny Chelsea Avitalové je zasazen do Los Angeles. Alex, ve které čtenář může hledat autorku, je obyčejná holka jako většina jejích vrstevníků. V den svých devatenáctých narozenin je postřelena a umírá. Smrt pro ni však není koncem, nýbrž jen nový začátek. Když se po třech letech probudí k životu, ocitá se ve světě magie a ďábelských stvoření, kde musí zaujmout pozici neohrožené bojovnice. Dle dávného Proroctví je to právě ona, která má rozhodnout odvěkou bitvu mezi dobrem a zlem. Alex musí nedobrovolně zápasit s vlkodlaky, upíry či ghúly. Nakonec s nimi nebojuje sama. Ve společnosti party lovců, oplývajících nadpozemskými vlastnostmi, piluje nejen svůj proříznutý jazyk, ale i schopnost zabíjet a uzdravovat. Ačkoli má v lovcích podporu, zároveň ji oslabují. Neboť denně musí čelit svým i jejich fyzickým touhám. Zdali nakonec podlehne vám prozradí kniha Odstíny života s podtitulem Smrt je jenom začátek.

Hned od začátku je z knihy cítit, že se jedná o splynutí fantasy a červené knihovny v jeden titul. V knize téměř nenajdete list, který by neměl milostný podtext. A to je jedna ze slabin knihy. Čtenáře z řad milovníků fantasy s erotickým podtitulem autorka zcela jistě nadchne. Zbývající čtenáře ale mohou právě tyto milostné „pletky“ odradit.

Mne osobně kniha oslovila hned prvními řádky. Stavba vět mi připomenula moji skromnou tvorbu z doby autorčina věku a zřejmě i díky tomu se mi celá četla velmi dobře. Díky blízkosti líčení příběhu. Posuďte sami z ukázky:

Moje srdce netluče – ne, když ho k tomu nedonutím. Nepotřebuju dýchat, jíst ani spát, ale za to mi přibylo pár slušných schopností. Regenerace, přenosy, možnost pohrávat si s cizí myslí… Není proto zas tak šokující, že si občas připadám, jako kdybych vyskočila rovnou ze stránek nějakého nevydařeného komiksu se super hrdiny. Ale to se nestalo. Pořád jsem to já.

Chybí mi lidé, které jsem dříve znala. Mám až nad hlavu problémů s nadpřirozenem, jemuž jsem v posledních pár měsících musela čelit: upíři, vlkodlaci, čarodějnice… To všechno, a ještě daleko víc je teď u mě na denním pořádku. Kolem mě totiž probíhá válka mnohem delší, než si vůbec dokážu představit. A já mám být ta, která ji rozhodne. Které straně pomůžu k vítězství, to už se v Proroctví neříká. Zdá se to tak samozřejmé, ale občas jsou chvilky, kdy se objeví pochyby.

Samotná dějová linie mi přijde slabší. Oč je barvitější vykreslování rysů mužské dokonalosti, o to je méně propracovaný příběh, který zůstává na konci otevřený. A to je prostor pro plánované pokračování knihy.

Autorka Lucie Adamová svojí prvotinu Odstíny života vydala pod pseudonymem Lusy Adams. Čerstvá dvacátnice používá tuto přezdívku už osm let. Neznalý čtenář by tedy mohl soudit, že knihu s velmi zajímavým přebalem, jež je dílem Michaely Vysloužilové, napsala anglicky píšící spisovatelka. Je to však slečna, která nedávno dokončila šestileté studium na gymnáziu v Prostějově, věnující se nyní studiu angličtiny na jazykové škole.

Knihu bych doporučila středoškolákům a lidem, kteří skousnou fantasy s prvky erotiky. To, že je kniha z pera ženy i již výše zmiňované zaměření, omezuje čtenářskou obec především na něžné pohlaví. Mě samotné vyhovovalo jakým jazykem je text napsán, trochu zklamaná jsem jen počtem zápletek (pokud nepočítám četné milostné touhy). Nechám tedy na čtenáři, zdali po této knize z nakladatelství XYZ sáhne, aby poznal Alex a bandu dokonalých chlapů a děsivých příšer. Možná se stane obdivovatel a bude netrpělivě vyhlížet pokračování. I přes mé připomínky si dovoluji zatleskat mladé autorce a přeji ji, aby v pokračování knihy uspokojila i ty čtenáře, které dosud zklamala dějem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdstíny života
Smrt je jen začátek

Lucie Adamová

XYZ

Napsat komentář