Detektivní příběh pro mladé čtenáře

WilmaDetektivem
Na stranách nové napínavé knížky na vás čekají kriminální živly, slavný detektiv a jeden ubohý sirotek. Co mají společného?

Autorkou knihy je Emma Kennedyová. Publikace Wilma detektivem s podtitulem Případ zmrzlých srdcí sám o sobě naznačuje, že se jedná o detektivní příběh. V anglickém originále vyšla kniha v roce 2009. U nás se dočkala prvního vydání roku 2013 v nakladatelství Albatros.

Hlavní hrdinkou je desetiletá Wilma Tichošlápková – hubený sirotek z ostrova Cooper, jež bydlí v Útulku pro nebohé děti. Ten je situován na Dolní straně ostrova (Horní strana je elegantnější). Prožila v něm celý svůj dosavadní život a o svém původu ví jen tolik, že ji kdosi zanechal u brány Útulku v lepenkové krabici. Útulek řídí bezcitná paní Drápalová. Jednoho dne je Wilma poslána na Horní stranu ostrova jako výpomoc do domácnosti k paní Koželuhové. Ředitelka ji vybavuje nezbytnými dokumenty a doslova jako „majetek Útulku“ nechává v nelítostných podmínkách v Sídle nářků, což je výstižný název pro Wilmin nastávající domov u nové paní domácí. Paní Drápalová posílá po Wilmě dokonce doporučující dopis, který není ničím jiným než souhrnem instrukcí o tom, jak může nová majitelka nakládat se zbožím – Wilmou. Wilma naštěstí není žádná citlivka, ale odvážné, vynalézavé a ctižádostivé děvče, které i v té nejneutěšenější situaci dokáže najít určitá pozitiva. V domě paní Koželuhové nachází nového přítele – zanedbaného psa, s nímž si vytvoří silné citové pouto a stávají se z nich nerozluční kamarádi. Pojmenuje ho Lump.

Na Horní straně ostrova, kam se nyní Wilma Tichošlápková dostává, bydlí její vzor –  nejslavnější žijící detektiv na ostrově, pan Teodor P. Goodman. Dům má hned vedle Sídla nářků. Odhodlané děvče sní sen o tom, že se stane asistentkou tohoto seriózního detektiva, a dělá vše pro splnění svého snu. Dostane se k případu zmizelého drahokamu, na němž slavný detektiv pracuje. Svou vytrvalostí, odvahou a snahou pomoci se chce zviditelnit u pana Goodmana. Může na proslulého detektiva udělat dojem malá holka se špinavým bíglem?

Titul je určen mladým čtenářům od devíti let. Četba detektivky pro malé čtenáře je poměrně náročná, v textu se vyskytují různá jména a nejsou vždy uvedena stejně (někdy pouze křestní jméno, jindy jen funkce – třeba kapitán), malý čtenář si tedy nemusí hned uvědomit, o koho jde. Děj knihy je podán úsměvnou formou a má hodně dětských prvků. Jedním z nejtypičtějších je fakt, že slavný detektiv má rád kukuřičné sušenky. Na samotném konci publikace na ně naleznete dokonce i recept.

Autorka na závěr některých kapitol malé čtenáře vtipně oslovuje a podává jim informace o tom, co bude následovat, čímž je povzbuzuje ve čtení – například:

„Ale božíčku. Hlavně teď nepřestávejte číst. Ještě to bude daleko horší.“ (str. 220)

Mně se detektivní příběh líbil. Měl spád a nutil mě číst pořád dál… Navíc jsem sympatizovala s malou Wilmou, jejíž osud prostupuje celým dějem. Text hezky doplňují černobílé obrázky a v přední části publikace je nakreslena i mapa ostrova. Tato mapka je výborná pro orientaci při zmínkách o jednotlivých místech. Za sebe mohu knihu doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWilma detektivem
Případ zmrzlých srdcí

Kennedy, Emma

Albatros, 2013

Napsat komentář