Kráska a zvíře trochu jinak

c34683b6ce_89903081_o2
Byli jste jako malí okouzleni příběhem Kráska a Zvíře? Pokud ano, rozhodně si nenechte ujít knihu, která tuto pohádku převedla do moderní doby.

Knihu Netvor vydalo v květnu 2013 nakladatelství MOBA. Autorkou je americká spisovatelka novel pro mladé Alex Flinn. Kniha je literární předlohou ke kultovnímu filmu Beastly s Vanessou Hudgens a Alexem Pettyferem v hlavních rolích.

Kyle Kingsbury je kluk, v jehož kůži by se rád ocitl snad každý. Vše na něm je dokonalé, účesem počínaje a naditou peněženkou konče. Navštěvuje výběrovou školu pro bohaté, kde jsou všichni kluci jeho věku stejní. Namyšlení, rozmazlení, ignorantští, bezohlední a egoističtí. Nic jiného kromě nich samotných je nezajímá, ačkoli k tomu kromě svých financí nemají moc důvodů. Takový je i Kyle, alespoň dokud nepotká studentku Kendry, která dokonale splňuje všechny jeho představy o perfektním „loserovi“.

Vybral si ale špatný cíl svých posměšků. Kendry je čarodějnice a za všechno zlé, čeho se kdy Kyle na ní i na jiných lidech dopustil, na něj sešle kletbu. Z bohatého a krásného kluka se tak stane netvor, odporná zrůda, která se musí skrývat před zraky ostatních. Naštěstí pro Kylea je tu možnost, jak se ze svého prokletí vysvobodit. Stejně jako v pohádce o Krásce a Zvířeti mu může pomoci jen opravdová láska. Tu musí najít do dvou let od své proměny a jeho vyvolená musí svůj cit k němu stvrdit polibkem. Jinak Kyleova tvář zůstane tak zrůdná, jak zrůdná je i jeho duše.

Pro Kylea je tato situace něčím naprosto novým. Dosud byl zvyklý na to, že se kolem něj dívky točily právě díky jeho perfektnímu zevnějšku. Nadějí se pro něj stává Lindy, naprosto fádní dívka, která neoplývá ani krásou a ani žádnými jinými výraznými přednostmi. Zprvu je Linda pro Kylea pouze prostředek k zproštění se od kletby, ale postupem času, jak se rozplývá blud, ve kterém žil, se v něm rodí daleko ušlechtilejší cit.

Jak jsem již poznamenala, kniha Netvor je vlastně moderním zpracováním klasické pohádky Kráska a Zvíře, nejde tedy o nic nového pod sluncem. Čtenáři, hledající něco originálního, co by je překvapilo a poskytlo jim velkou dávku napětí, budou pravděpodobně zklamaní. Naopak těm, co se rozhodli hledat cituplný příběh s psychologickým pozadím, se kniha rozhodně trefí do vkusu. Není to jen příběh o velké lásce, která zlomí hrůzostrašnou kletbu (což je ostatně již trochu klišé), ale je to zároveň vyprávění o přerodu zkažené duše v duši, jež sice není čistá jako právě napadlý sníh, ale chová v sobě vyšší city a notnou dávku dobra.

Začátek knihy bude možná pro některé čtenáře odrazující. Chování Kylea mi nepřipadalo vykreslené zrovna nejpřirozeněji, působilo na mne lehce uměle a přehnaně strojeně. Jako by se autorka za každou cenu pokoušela přesvědčit čtenáře, že hlavní hrdina je doopravdy „zmetek“. Jak však kniha postupovala, stávala se čím dál čtivější a záživnější. Příběh je oživen i vtipnými scénami, mně osobně se nejvíce líbily pasáže, kdy se Kyle účastní setkání chatové skupiny Neočekávané proměny. Zábavná je i scéna, ve které se Kyle pokouší najít ženu, jež by jej osvobodila od jeho prokletí, pomocí internetových seznamek.

Na závěr snad mohu dodat jen to, že kniha splnila i přes svůj poněkud pomalejší rozjezd všechna má očekávání. Není to žádný bez myšlenky okopírovaný klasický námět, jenž by ve výsledku čtenáři nepřinesl nic k zamyšlení. Spíše naopak příběh přímo láká k tomu, aby se čtenář nad sebou i nad svým okolím zahloubal.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNetvor

Flinn, Alex

Moravská Bastei MOBA, 2013

Napsat komentář