Theorinova Skrýš překvapí neotřelou zápletkou i originálním zpracováním

chodba
Psychiatrická léčebna obestřená tajemstvím, z níž cesta ven vede tajnou chodbou, která je neustále ponořená v neprostupné tmě. Existuje snad někdo, kdo touží proniknout dovnitř mezi vrahy a násilníky?

Odpověď na tuto otázku by se mohla jevit zdánlivě jednoduchá. Jenže, co kdybyste se domnívali, že za zdmi ostře sledovaného ústavu obývá jeden z pokojů člověk, kterého milujete a chcete se s ním setkat už několik let…?

Třeba zrovna jako Jan, jež je hlavním hrdinou, u nás dlouho očekávané, knihy švédského autora Johana Theorina. Ten oslnil čtenářské publikum již svými předchozími romány Mlhy Ölandu, Smršť a Zkamenělá krev, které vydalo nakladatelství MOBA. Jeho prozatím nejnovější titul Skrýš vyšel koncem dubna letošního roku a Theorin jím jednoznačně dokazuje, že si právem zaslouží pověst klasika švédské krimi.

Celý příběh se točí okolo mladého učitele Jana, který přijímá místo v mateřské škole Mýtina ve městě Valla. Předškolní zařízení, do kterého nastupuje, je ale zvláštním místem. Bezprostředně sousedí s detenčním ústavem, v němž jsou umístěni i rodiče dětí z této školky. Podle slov ředitele léčebny, jde o jakýsi experiment u něhož se zkoumá vliv kontaktu s dětmi na léčbu jejich rodičů…

V ústavu se léčí i ti nejhorší zločinci, včetně vrahů. Jan je přesvědčený, že se zde léčí, snad nespravedlivě, i jeho dávná láska, Alice Rami, kterou stále bláznivě miluje. Jeho plán vypadá jednoduše – chce se dostat tajnou chodbou dovnitř a najít ji. Potřebuje ale také znát tajemství psychiatrické léčebny, na které se dle striktního ústavního řádu ptát nesmí.

Podaří se mu Alici dostat ven? Co když ale u něj už převládly city a rozum, který by mu radil zůstat opatrným, se ztratil ve spleti jeho vlastních vzpomínek na minulost?

Johan Theorin se ve své knize nezabývá detailní charakteristikou prostředí či osob. Je čistě na čtenářích, aby sami zapojili fantazii. Soustředí se hlavně na děj, který je dynamický, navíc se strhujícím a po pravdě řečeno i velmi nečekaným závěrem. V jeho zpracování tak nejde o takové to klasické vyprávění, jež známe z většiny severských krimi románů a které tuto literaturu silně typizují – tedy především akcent na psychologii postav spolu s popisy drsné přírody.

Theorin dokáže zpracovat téma tak, že si budete připadat, jako byste se dívali v televizi na nějaký hodně drsný thriller či horor. Ostatně, ono už samotné prostředí psychiatrické léčebny, která je obehnaná elektrickými dráty a střežená kamerami, je perfektně zvolené a nutno podotknout, že si nijak nezadá s filmovými zpracováními, ve kterých jsou nejhorší noční můrou dlouhé temné chodby, betonový kryt a tajemství skryté za silným pláštěm těžkých ocelových dveří…

Byť se zprvu zdá být příběh jednoduchým, brzy pochopíte, že je to klam. Theorin odkrývá veškeré detaily potřebné k odhalení zápletky velmi opatrně. Postupuje pomalu, nechá vás tápat a navíc i trápit iluzemi, stejně jako Jana. Otevírá dveře do lidské duše a odhaluje její nejtemnější zákoutí, kde je černá tma stejně jako ve spletitých chodbách v podzemí ústavu.

Úžasně je zpracován závěr knihy, nutící čtenáře k zamyšlení. Působí, opět zdánlivě, jako další otevřená stránka k nové kapitole, která jakoby ještě nebyla napsaná. Přiřadila bych jej znovu k těm filmovým, kde se pokračování tak trochu automaticky očekává, protože netvor se stále skrývá někde ve své skrýši… Ovšem v případě Theorina se domnívám, že tímto zakončením příběhu sleduje naprosto něco jiného, než jen navazující část. Stejně jako je složitý ve své hloubce celý příběh, musí být takové i jeho zakončení. Chce donutit čtenáře, aby pro ně kniha neskončila pouhým zavřením a jejím založením do přihrádky v knihovně. Každý má přece svá tajemství i touhy. Někdo v sobě nosí chuť na pomstu. V jakých situacích uvažujeme rozumem a kdy podlehneme citům? Kde stojí ta hranice dělící člověka od zrůdy? Po dočtení Skrýše  budete přemýšlet sami nad sebou, nad svými sousedy či známými. Bude vás trápit všetečná otázka „Proč?“…

Skrýš je skvěle napsaný román, který doslova zhltnete na posezení. Musím se přiznat, že mě takzvaně dostal. Rozhodně jsem při čtení anotace tak silný příběh nečekala, a i proto mu dávám plných deset hvězdiček a rozhodně ho doporučuji k přečtení všem milovníkům napětí a temné atmosféry. Chcete-li si jej ale skutečně vychutnat se vším všudy, otevřete si knihu nejlépe večer, při malé lampičce. Mohu vám zaručit dokonalý zážitek…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkrýš

Theorin, Johan

Moravská Bastei MOBA, 2013

Napsat komentář