Poslechněte si příběh alejí…

Aleje_nahled1
V nakladatelství Dokořán vychází velmi pozoruhodná kniha, která osloví všechny, kteří se zajímají o kulturu a historii naší země…

Aleje jsou neodmyslitelně spojené s krajinou, majetkovými poměry, politikou, financemi a kulturou.

Impulzem k sepsání knihy Aleje české a moravské krajiny byl dokumentární film „Aleje jako součást naší krajiny“, který vznikl pod režisérským vedením Ljuby Václavové v roce 2007, na němž se oba autoři spolupodíleli.

Od té doby stále přibývá otázek typu: Proč zachovávat aleje? Nejsou příliš nebezpečné? Je důležitý jejich kulturní a historický odkaz? Co znamenají pro paměť krajiny? Je možná v dnešním rychlém světě symbióza automobilů a stromů podél silnic?

Na tyto a další otázky hledá kniha odpovědi. Doufáme, že bude pokračováním otevřené debaty tolik diskutovaného a poutavého příběhu alejí.

 

Aleje české a moravské krajiny
Historie a současný význam

Vydalo nakladatelství Dokořán

Autoři: Markéta a Petr Veličkovi a kol.

Počet stran: 248
Formát: 160 x 240
Vazba: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7363-413-1
Vyšlo: 7.5.2013

Přečtěte si více o knize Aleje české a moravské krajiny

Ukázku z knihy najdete na našem webu již zítra!

 

O autorech:

MARKÉTA A PETR VELIČKOVI (*1978, *1976) jsou praktikující krajinářští architekti v rámci vlastního ateliéru M&P, architekti se sídlem ve Velkém Meziříčí na Vysočině. Zabývají se zejména projekty staveb veřejných prostranství (náměstí, parků, ulic, nábřeží, historických zahrad, krajinných celků…). Dlouhodobě se věnují vzdělávací a publikační činnosti. Od roku 2006 pracují v iniciativní skupině Krajinářská architektura při České komoře architektů.

Téma alejí a stromořadí rozvíjejí v konkrétních projektech, kde je často tento prvek jednou ze základních součástí architektonické kompozice a úzce souvisí s celkovou organizací a funkčností krajiny (městské i volné). Roku 2007 odborně spolupracovali na dokumentu Aleje jako součást naší krajiny (režie Ljuba Václavová), který byl oceněn na XIV. mezinárodním festivalu o životním prostředí (2008) a který získal čestné uznání na Přehlídce dokumentární tvorby Trilobit (2008).

————————————————————————-

Nakladatelství Dokořán oslavilo v minulém roce 10. výročí svého založení! Vydali jsme již přes 500 knižních titulů a náš původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie se nám snad podařilo naplnit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAleje české a moravské krajiny
Historie a současný význam

Veličkovi, Markéta a Petr a kol.

Dokořán, 2013

Poslechněte si příběh alejí… - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Dílo autorů o smyslu a historii alejí v našich zemích jsem viděl před časem v televizním pořadu na ČT2.
    Pro zajímavost, aleje byly vysazovány za Rakouska-Uherska, aby poskytovaly stín mašírujícím vojákům.

    Aleje mám nyní ještě raději, vřele doporučuji.

    Antonín Vitovský – Zlatéknihy.cz

Napsat komentář