O knihách vědecky i s láskou

Urval_av_de_bocker_som_har_vunnit_Nordiska_radets_litteraturpris_under_de_50_ar_som_priset_funnits_(3)
Již pátý svazek sebraných spisů jednoho z nejvýznamnějších latinskoamerických spisovatelů a významného literárního vědce přináší množství kratších textů, v nichž se jeho pozoruhodná znalost historie i literární teorie prolíná s osobním zaujetím pro knihy a literaturu.

„Nevím, jestli jsem dobrý spisovatel; zato věřím, že jsem výborný čtenář,“ tvrdí o sobě Jorge Luis Borges v předmluvě k jednomu ze svých děl. Šíři i hloubku jeho čtenářské zkušenosti potvrzuje i množství textů, které o nejrůznějších literárních otázkách i samotných dílech napsal. Tyto jeho práce, především vynikající eseje, vycházejí spolu s jeho prozaickou tvorbou v rámci sebraných spisů, jež vydává nakladatelství Argo.

Nejnovější z těchto knih je pátý svazek Borgesových sebraných spisů, který obsahuje díla Předmluvy s předmluvou předmluv, Devět dantovských esejí a Osobní knihovna. Jak názvy napovídají, jedná se o poměrně široké spektrum textů, jejichž charakter, styl i sdělení jsou zcela odlišné. Zatímco v první části nalezneme předmluvy k dílům, u jejichž vydání Borges stál, druhá je věnována jen jednomu autorovi – Dantovi, jehož tvorba se pro Borgese stala významným předmětem zkoumání. Ve třetím oddílu autor zve čtenáře do své „osobní knihovny“, představuje zde díla, která na něj obzvlášť silně zapůsobila, a vedle svých znalostí nechává promlouvat také svůj osobní vkus.

Přestože jsou předmluvy a eseje, zahrnuté v tomto svazku, značně různorodé, spojuje je nadšení, s nímž Borges o literatuře píše vždy, bez ohledu na žánr či zaměření svého textu. Právě toto zaujetí z jeho vědecky přesných a mnohdy intelektuálně náročných prací dělá neobyčejně zábavné čtení, kterého se čtenář nemůže nabažit, a získává mu popularitu nejen mezi odborníky z oblasti literární vědy a historie, ale i u těch, pro které jsou knihy pouhým koníčkem.

Autorova esejistická tvorba i jeho předmluvy jsou navíc obrovským zdrojem inspirace pro všechny, kteří rádi čtou, i pro ty, kdo se sami věnují literární tvorbě. Borges nejenže představuje autory a díla – především z latinskoamerické literatury –, o nichž mnozí z nás pravděpodobně nikdy neslyšeli, ale také popisuje své nápady na díla, která by měla či mohla vzniknout.

Kniha je plná skvělých nápadů, překvapivých asociací a neočekávaných pohledů na literární díla, ale také inteligentního humoru a osobních úvah. I díky tomu se její četba pro čtenáře může stát opravdu nezapomenutelným zážitkem.

Foto: Johannes Jansson, wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsobní knihovna, Devět dantovských esejů, Předmluvy s předmluvou předmluv
Spisy V.

Borges, Jorge Luis

Argo, 2013

Napsat komentář