Hon na draka začíná

Groenewegen.D3.Buis
Již v polovině devatenáctého století připlouvalo do Londýna obrovské množství lodí přivážejících nejrůznější náklad od koření po drahé kovy. Našly se mezi nimi i takové, na kterých do anglické metropole mířila pozoruhodná zvířata ze všech koutů světa. 

V jedné ze zapadlých čtvrtí Londýna provozoval kdysi bodrý Němec Jamrach neobvyklý podnik – obchod s cizokrajnými zvířaty. Vedle spousty papoušků nebo želv měl i orangutana, několik hadů a především krásného bengálského tygra. A právě díky němu získal do svých služeb neobyčejného chlapce.

Jednoho dne totiž nebezpečný tygr utekl z klece a vydal se na procházku ulicemi města. Vyděšení lidé mu ustupovali z cesty a jediný, kdo se mu dokázal postavit, byl zhruba desetiletý Jaffy Brown, který tygra naprosto fascinován pohladil po čenichu. Chlapcova statečnost Jamrachovi neušla, byl jí naopak zcela ohromen, a tak se rozhodl Jaffyho ve svém zvěřinci zaměstnat. Hoch zpočátku musel čistit klece a kydat hnůj, potom se mu ale naskytla příležitost nadobro změnit svůj život. Jamrach se rozhodl obohatit svou sbírku exotických tvorů o neobvyklý přírůstek, draka. A právě nebojácný chlapec se měl stát členem posádky lodi, která byla pověřena bájného tvora přivézt.

Plavba, která takto začíná, přinese mnoho zábavy a nejedno dobrodružství. Prověří ale také odvahu, rozhodnost a odolnost každého z účastníků, některé bude stát život, jiné nadobro změní a nikdo z ní nevyjde nepoznamenán. I Jaffy takto od prvních nesmělých kroků na rozhoupané palubě přes lovy velryb a zastávky na pevnině roste v ostříleného mořského vlka, jenž se dokáže postavit i obávanému drakovi. Tím však Jaffyho dobrodružství ještě zdaleka nekončí. Těžké zkoušky na něj čekají jak na cestě zpět, tak i po návratu domů, kde se po dobu jeho nepřítomnosti mnohé změnilo.

Kniha Jamrachův zvěřinec, která vyšla v nakladatelství Host, navazuje na dlouhou tradici dobrodružného románu a připomíná především Melvillovu Bílou velrybu, zároveň je však moderní a originální. Autorce Carol Birchové se podařilo skloubit jazyk a způsob vyprávění, který vyhovuje dnešnímu čtenáři, s příběhem, který se může řadit po bok klasických děl literatury devatenáctého století. Vznikla kniha, která se zároveň čte jedním dechem i vybízí ke snění, která ukazuje naprosto věrohodné hrdiny i jejich fantastické, téměř pohádkové dobrodružství. To vše z ní činí román, u něhož se lze smát, plakat i prožívat napětí, to vše za zvuku šumějícího moře a zpívajících námořníků, s vůní dálek a pevninou v nedohlednu.

Foto: Gerrit Groenewegen, wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJamrachův zvěřinec

Birchová, Carol

Host, 2012

Napsat komentář