Pokračování příběhů Hodana a Huberta

krysaci
V televizi jste mohli vidět večerníček Krysáci. Pokud vás zaujal, jistě jste sledovali i jeho pokračování. Původní a teď i nová série večerníčku se dočkaly knižního zpracování, a tak se na pultech knihkupectví objevuje další kniha o nerozlučných kamarádech ze smetiště.

První kniha Krysáci vyšla roku 2011. Navazující knihou, o níž se dočtete v mé recenzi, je publikace nazvaná Krysáci jsou zase spolu, vydaná letos. Pouštíte-li dětem v televizi dopoledne pořad Kouzelná školka, určitě jste před jeho vysíláním zaznamenali reklamu na tuto knihu. Není divu, jelikož ji vydala právě Česká televize Edici ČT ve společnosti Albatros Media. Obě publikace napsal spisovatel Jiří Žáček, jeden z našich „nejplodnějších“ autorů dětských knih. Můžeme být rádi, že tento student stavební školy a fakulty později dezertoval od inženýrství k literatuře. Byla by škoda, kdyby světlo světa nespatřily takové knihy, jakými jsou například Aprílová škola (2007), Kamarádi zvířátka (2000), Moje první čítanka (1993) nebo klasická školní učebnice Slabikář (1992).

Jiří Žáček napsal knihu na motivy televizního večerníčku Cyrila Podolského a Martina Šinkovského.Výtvarný návrh vytvořil a ilustroval liberecký malíř Ivan Mraček.

I když mi během četby v uších zněl nezaměnitelný hlas Bolka Polívky, knižní podoba se vyrovnává té televizní. Hlavními hrdiny jsou dva krysáci – Hodan a Hubert. Bydlí v útulných zásuvkách starého šicího stroje na malém smetišti na Moravě. Jsou přátelští a dávají dětem pozitivní vzor chování k sobě i k ostatním. Na mnoha příkladech si děti nenásilnou formou prostřednictvím pohádky mohou uvědomit, že mají být k sobě ohleduplní, mají se snažit  udělat tomu druhému radost a vzájemně si pomáhat. Ke dvěma krysákům neodmyslitelně patří sádrový trpaslík Ludvíček. Toho berou všude s sebou. Obvykle ho naloží do vozíčku a vyrazí společně za dobrodružstvím. Nesmím ale zapomenout na světáka z Prahy – na potkana Edu, který srší nápady, energií a vitalitou. Jeho návratem z dovolené na Moravě zpět do Prahy  končil první díl knihy. Na začátku druhého dílu pražský potkan Eda prozřel a vrací se na moravské smetiště. Hubert, jež dennodenně zapisuje poznámky do domácí kroniky, tak činí dojemný závěr:

„A tak se nám Eda zase vrátil. Praha je Praha, ale doma jste tam, kde máte kamarády“. (str. 11)

Ve druhém díle se můžete těšit na raka Vincenta, ježka Pančošku, žábu Dášu, stonožku Viktórii, slepýše Ivana a spoustu dalších zvířecích postaviček. Aby byly příběhy pro děti co nejnázornější, je k publikaci přiložena mapa smetiště s očíslovanými významnými místy, o nichž se v knize dočtou.

Knihu bych doporučila dětem i jejich rodičům. Malým čtenářům může publikace nabídnout originální dobrodružství v netradičním prostředí, těm starším vtipné čtení s nádechem lehké ironie zakomponované do textu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrysáci jsou zase spolu

Žáček, Jiří - Mraček, Ivan

Edice České televize, 2013

Napsat komentář