Vyhrajte román o mateřství v hraničních životních situacích

836-515a8e696a510
Psychologický román zavede čtenáře do krutého prostředí ruského gulagu, kam je zavlečena těhotná žena pro falešné obvinění ze zrady. A gulag to není právě nejvhodnější místo pro matku s malým dítětem.

Každá z nich je dcera a každá z nich je matka.

Hrdinky románu Matky, který vydalo v březnu roku 2013 nakladatelství Host, prožívají mateřství v hraničních situacích. Zuzana Lauková počne na sklonku druhé světové války dítě s ruským partyzánem Alexejem, kterého vzápětí zastřelí němečtí vojáci. Zuzana je po válce falešně obviněna ze zrady a těhotná odvlečena do ruského gulagu. Táborová existence je zkouškou přežití pro všechny vězně, natož pro zranitelnou matku s malým dítětem. Po Stalinově smrti se Zuzana díky amnestii konečně může vrátit domů, jenže její syn už je občanem Sovětského svazu a kolem krku nosí pionýrský šátek.

Zuzanin osud je provázaný se současností – na sklonku života vypráví svůj příběh studentce Lucii, která jej chce použít jako zdroj pro svou diplomovou práci. I Lucie řeší vlastní těhotenství a komplikovaný vztah k matce a učí se převzít zodpovědnost za právě počatý život. Muži hrají v Matkách jen okrajovou úlohu, je to ženský svět, v jehož středu stojí dvě silné ženy, rebelky vůči matkám, ale zároveň nejisté, pochybující bytosti ve vztahu ke svým dětem.

Matky

Autor: Pavol Rankov
Překlad: Jana Faschingbauerová
Počet stran: 272
ISBN: 978-80-7294-729-4
Vazba: vázaná
Rozměry: 205 x 135 mm
Vydání: 03/2013

 

Přečtěte si ukázku z knihy Matky.

O autorovi

Pavol Rankov (nar. 1964) patří k nejvýznamnějším současným slovenským spisovatelům střední generace. Vydal sbírky povídek S odstupom času (1995), My a oni / Oni a my (2001) a roku 2004 pak knihu V tesnej blízkosti. V roce 1995 se stal laureátem Ceny Ivana Kraska. Za román Stalo se prvního září obdržel roku 2009 Cenu Evropské unie za literaturu za Slovensko a Cenu čtenářů v soutěži Anasoft Litera. Na jaře roku 2010 uvedlo Slovenské národné divadlo v Bratislavě dramatizaci tohoto románu.

Přečtěte si rozhovor s Pavlem Rankovem.

Vyhrajte knihu Matky!

Zaujal vás román Matky? Chtěli byste jej mít ve své domácí knihovně?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host jsme pro vás připravili soutěž, po jejímž ukončení dva z vás knihu Pavla Rankova obdrží. Jediné, co musíte udělat, je správně odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku a mít štěstí při odhadu počtu tipů, které do naší soutěže přijdou.

 

Soutěžit o knihu Matky můžete od 8. do 21. května 2013.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko!  Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

 

 V příběhu se nebojuje na frontě, ale bojují v něm dva charaktery vítězů a poražených, obnažuje se lidské zlo, pokora, strach, odvaha. Rankov důmyslně střídá detail s celkem a psychikou postav.
Gabriela Rakúsová (SME)

Román Matky má silné humanistické poselství. Způsob jeho podání čtenáři však naštěstí není křečovitý ani falešně patetický.
Ľubomír Jaško (Aktuality.sk)

Nakladatelství Host

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků. Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

www.nakladatelstvi.hostbrno.cz

Související soutěž

Soutěž o dvě Matky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMatky

Rankov, Pavol

Host, 2013

Napsat komentář