Přelaďte se na dobrou náladu!

Klíč ke štěstí
Jste sklíčení a nešťastní? Myslíte si, že problémy na vás padají ze všech stran? Nabídnu vám možnost, jak své negativní rozpoložení můžete zlepšit!

Publikace Klíč ke štěstí s podtitulem Kniha, která vám změní život ukazuje, jak se dívat na svět pozitivně. Ruská autorka Irina Semina je známá svou knížečkou Obchod se štěstím naplněnou líbivými příběhy, jež pohladí po duši.

Z tvorby této ruské autorky je znát, že je nejen spisovatelkou, ale také psycholožkou a terapeutkou.

Autorka moc dobře ví, že negativní zážitky, jež nás zraňují, si naše podvědomí pamatuje velmi dlouho. Lidský mozek je zvyklý fixovat se na neštěstí. Naopak šťastné okamžiky kolem nás proplouvají a považujeme je za samozřejmost. V knize Klíč ke štěstí Irina Semina ukazuje lidem cestu, během které se mají soustředit na šťastné události. Výchozím bodem této cesty je motivační pohádka nazvaná Obchod se štěstím, v němž se jedna zákaznice seznamuje s různými předměty navozujícími štěstí. Zpočátku v ní prodavač vzbuzuje pochybnosti o účinku nabízených výrobků, nakonec ji ale přesvědčí. Zákaznice nakoupí a začínají dny (jednotlivé kapitoly jsou označeny jako Den 1., Den 2., Den 3., …) naplněné návody a nabídkou aktivit, které mají poskytnout čtenářům návod, jak udělat sami sebe šťastnými.

Během čtení jsem si uvědomila, že nejlepší využití by publikace měla při skupinových terapeutických sezeních, při nichž by terapeutka/terapeut čerpal z nápadů, které kniha nabízí. Jsou ideální pro takováto sezení a poskytují hlavnímu terapeutovi spoustu materiálu k nejrůznějším aktivitám. Knihu lze využít i k individuální terapii – na většině stran najdete Pokladničku na šťastné chvilky, do níž si můžete své šťastné okamžiky zapisovat a tím si je uvědomovat.

Kniha je protkána množstvím „perel moudrosti“, což jsou citáty slavných osobností. Příjemným bonusem je pohádka s názvem Podobenství o volbě, jež laskavě ukazuje, že ke štěstí člověk potřebuje mnohdy docela málo. Kniha je pozitivní tím, že dokáže nenásilně přimět člověka k zamyšlení nad příjemnými okamžiky života a tím ho (alespoň na chvíli) učinit šťastným. Doporučila bych ji proto všem, kdo si myslí, že nejsou šťastní, cítí se z nějakého důvodu frustrováni a potřebují vzpruhu. Jak už jsem se zmínila, publikace může být také užitečným pomocníkem profesionálních terapeutů.

Publikaci Klíč ke štěstí vydalo nakladatelství Fragment v roce 2013.

Ukázka z knihy

Jste jako zlatokop. Zrnko po zrnku pečlivě vybíráte z šedivých všedních dní šťastné chvilky a ukládáte si je do pokladničky. Všimla jste si, že jich je čím dál víc? Proč jste se předtím soustředila převážně na nepříjemné chvíle? (str. 31)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlíč ke štěstí
Kniha, která vám změní život

Semina, Irina

Fragment, 2013

Napsat komentář