Štěstí si za peníze nekoupíš

čtyřlístky
Myslíte si, že máte v životě smůlu, štěstí se vám vyhýbá obloukem a vy marně čekáte na to, až budete spokojení? Co když existuje způsob, který člověku ke štěstí pomůže?

V lidském životě se slovo štěstí používá docela často. Existuje mnoho pořekadel a přísloví, které o něm mluví. „Neštěstí ve hře, štěstí v lásce.“ „Štěstí je umění být spokojen.“ „Každý svého štěstí strůjce.“ „Střepy přinášejí štěstí,“… Každý z nás si ho ale představuje trochu jinak. Jeden vidí své štěstí ve spřízněné duši, druhý v majetku a třetí ve zdraví. Být šťastný je něco, co by chtěl každý z nás. Je to stav, který je záviděníhodný. Jak ho ale dosáhnout?!

Stejnou otázku si položila i autorka knihy Obchod se štěstím, s podtitulem Povídky, které vás udělají šťastnou, Irina Semina. Autorka pochází z Ruska a kromě toho, že je spisovatelka, je také psycholožka, tělesně orientovaná terapeutka, ale hlavně pohádkoterapeutka. Ve svém díle se snaží své čtenáře pomocí pohádek přesvědčit, že štěstí není nedosažitelné. Dílo bylo vydáno v nakladatelství Fragment v roce 2013.

Kniha začíná povídkou, která se jmenuje Obchod se štěstím. Tento obchod není jen tak ledajaký. Lidé si v něm mohou koupit předměty, které jim ke štěstí pomohou. Co byste řekli třeba na Velkou knihu štěstí, která je ovšem nepopsaná? Takovou knihu totiž musíte napsat sami. Každý den musíte uvést alespoň pět věcí, které vás ten den udělaly šťastnými. Připomíná to sice dětské hry a deníčky, které jste si možná psali v pubertálním věku, ale má to něco do sebe. Donutí to člověka myslet pozitivněji a na své problémy se dívat trošku s nadhledem. K tomu je ale určen jiný předmět. Obyčejný bublifuk umí totiž zázraky. Zkuste si představit, že vaše problémy jsou jako bubliny. Pomalu se zvětšují, ale nastane chvíle, kdy prasknou. A je po problému.

„Většina našich problémů je až moc nafouknutá. Stejně jako ty bubliny. Naučte se chovat k problémům jako k mýdlové bublině – podívejte se na ni, pokochejte se tím, jak se přelévá, pokochejte se jejím tvarem, velikostí a nechte ji, ať praskne. Přesně takhle.“

Prodavač Obchodu se štěstím má pravdu. Spousta věcí, které člověk každodenně řeší, patří mezi banality. Jen si vzpomeňte na věci, které jste považovali za problém. Opravdu to bylo tak zlé?!

Kniha pokračuje dalšími pohádkami, jak je autorka sama nazývá. Každá z nich září optimismem a nutí člověka zamyslet se nad tím, jestli o štěstí spíše jen nemluví a vnitřně mu nestaví hradby. Ve vyprávění vystupuje vždy hlavní postava, jež právě moc spokojená ve svém životě není. Něco jí chybí. Jsou tu i lidé, kteří si myslí, že si štěstí ani nezaslouží. Vždy se však ukáže někdo, kdo jim pomůže a ukáže, že to není tak úplně pravda.

Dílo je psané opravdu jako dětská pohádka. Objevují se zde pohádkové bytosti i kouzelné předměty. Oceňuji autorčinu schopnost vymyslet něco tak jednoduchého a zároveň krásného. Kniha mě opravdu chytla za srdce a věřte nebo ne, náladu mi zvedla hned ve chvíli, kdy jsem ji začala číst. A ten dobrý pocit se stupňoval, když jsem se dostávala dál a dál.

Obchod se štěstím doporučuji všem. Mohou ho číst mladí i staří, ženy i muži. Hlavně by si ale pohádky měli přečíst ti, kteří se právě cítí smutní. Myslím si, že jim pomůže najít zase cestu ke štěstí. A ti, kteří už šťastní jsou, budou s autorčinými tvrzeními a radami zajisté souhlasit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObchod se štěstím
Povídky, které vás udělají šťastnou

Semina, Irina

Fragment, 2013

Napsat komentář