Za Pidilidmi do Klubu moudré sovy

Pidilidi_nahled
Už jste slyšeli o pidilidech? Ne? Ale určitě jste se s nimi někdy setkali. Třeba při marném hledání brýlí, které najednou neleží na svém místě. Děti se s těmito zvláštními bytůstkami mohly seznámit v Barvičovi.

Úterky již tradičně patří aktivitám Klubu moudré sovy Knihkupectví Barvič a Novotný v Brně. Obvykle pořadatelka akce dětem představí nějakou zajímavou knihu prostřednictvím čtené pohádky, tvoření a her. Tentokrát si pro děti od pěti let připravila povídání a hraní s půvabnou knihou Pidilidi. Její autorka Mary Nortonová v ní vypráví o maličkých človíčcích, kteří žijí skryti v našich domovech a půjčují si naše věci, aby je po použití zase vrátili na původní místo. Proto někdy nemůžeme určitou věc najít – není na svém místě, protože si ji vypůjčili pidilidi.

A s hledáním souvisel i první úkol, který na děti čekal. V dětském oddělení byly poschovávány malé barevné papírky s písmenky. Stačilo je najít a poskládat ve správném pořadí a hned děti věděly, jak se rodinka pidilidí jmenuje. Seznámili se s tátou Luskem, maminkou Henrietou a jejich čtrnáctiletou dcerou Arielkou. Během čtení z knihy se děti dozvěděly, jak rodinka žije, jak se chrání před námi či jak vypadá jejich skryté obydlí.

Při prvním hravém tvoření se děti pokusily vyrobit obývací pokoj pro pidilidi z týchž věcí, o kterých se právě četlo. Rodiče si tak mohli ověřit, jak se jejich děti umí soustředit a vnímat čtený text.

Nesmělo chybět ani kreslení. Děti měly za úkol namalovat rodinku pidilidí i jejich domeček. Při tom poslouchaly další úryvek z knihy – o Arielce, která chtěla mít doma myšku, či o tom, jak tátu Luska na výpravě zahlédl malý chlapec a k velkému Luskovu překvapení mu neublížil, ale pomohl.

Půldruhá hodina vymezená pro Klub moudré sovy rychle utekla. Ještě zbyla malá chvilka času na poschovávání pidilidí i jejich domečků mezi knížky. Až někdy půjdete do Knihkupectví Barvič a Novotný na Masarykově ulici č. 26 v Brně, dobře se dívejte, třeba i vy uvidíte pidilidi.

Můžete se tam vypravit třeba hned příští týden, v dubnu se koná ještě mnoho akcí pro malé i velké.

  • 16. dubna od 16 hodin – Naučte se kreslit

Speciální dětský program, ve kterém se dozvíte, co je to manga, jaké jsou její charakteristiky a zvláštnosti. K dispozici bude množství ukázek i předloh na vyzkoušení. Dále vám ukážou praktické návody na to, jak kreslit i další věci – draky, zvířátka, lidské tělo aj.
Pro děti od 5 let.

  • 17. dubna od 17 hodin – Naučte se tvořit – kusudama, korálkování

Ve středu vám představí hobby knihy – techniku skládání papíru kusudama, tvoření s korálky (zvířátka, kytičky aj.), šití tašek. Tvořit se bude do 18:30.
Pro děti od 5 let.

  • 18. dubna od 16 hodin – Jak se tvoří komiks

Dětské setkání, kde se dozvíte o specifikách komiksu a vyzkoušíte si také komiks vytvořit. Navazuje beseda s Petrem Koplem, autorem mnoha úspěšných komiksů a přispěvatelem časopisu Čtyřlístek.
Pro děti od 6 let.

Všechny tři výše zmíněné akce jsou součástí Týdne s nakladatelstvím Zoner Press. Další podrobnosti včetně dvou akcí pro dospělé si můžete přečíst v našem kalendáři akcí.

  • 30. dubna od 16 hodin – Bubela (pro děti od 8 let)

Na všechny aktivity Klubu moudré sovy je potřeba se přihlásit – potřebné informace najdete na stránkách Čteme rádi.

Doporučení:
Share

Napsat komentář