Pojďte nakouknout do Indie!

Posvátná kráva
Stalo se vám, že jste si řekli: „Tady mě už nikdo nikdy neuvidí! Tohle místo nesnáším a už se sem nevrátím!“ a objevili jste se tam znovu? Co vedlo hlavní hrdinku knížky k tomu, že překonala sama sebe?

V osmdesátých letech minulého století Sarah Macdonaldová pobývá několik měsíců v Indii. Těsně před odletem z této země se cítí vysílená, rozladěná a rozhodnutá dát tomuto místu navždy sbohem. Ještě než naskočí na palubu letadla a ukáže hlavnímu městu Dillí zahalenému ve smogu svůj prostředníček, zavolá za ní starý žebrák tato slova:

„Vy, paní, vrátíte do Indie. Vrátíte pro lásku, budete milovat, budete nás znovu milovat“.  (str. 9)

Sarah Macdonaldovou v té chvíli určitě nenapadlo, že žebrákova věštba se naplní. Australanka se vrací do své země a zláká ji novinařina. Postupně se prosazuje jako hlasatelka, televizní moderátorka, politická zpravodajka a komentátorka. Dělá rozhovory se slavnými herci, různými celebritami i geniálními hudebníky.

Svou skvělou profesi však na konci minulého století přerušuje a odjíždí za svým snoubencem Jonathanem Harleyem do země, kterou z duše nenávidí. Její přítel pracuje v Dillí jako zpravodaj stanice ABC. Láska je mocná čarodějka a Sarah je zpátky v Indii. Způsob, jakým žije v tomto pro ni nejšpinavějším koutě světa, popisuje ve své knize nazvané Posvátná kráva. Název vychází z náboženství, jelikož osmdesát procent Indů jsou hinduisté a toto vyznání považuje krávy za posvátná zvířata. Jak autorka uvádí, i autobusy zastavují pouze kvůli této nejvýše postavené bytosti v potravním řetězci.  Je tedy s podivem, jak se tamní lidé ke zvířatům, která dokáží zastavit dopravu a nekončí jako chutné steaky, chovají. Krávy zde přežívají jen díky odpadkům v plastových pytlích na ulici, které jim pochopitelně způsobují zdravotní problémy. Indie je svým způsobem zvláštní.

Sarah Macdonaldová popisuje svůj pobyt v Indii velmi podrobně. I přes těžké onemocnění a následnou rekonvalescenci neztrácí smysl pro humor. Díky této publikaci jsem se dozvěděla mnoho zvláštností z mentality indických lidí. Je opravdu úplně jiná než ta naše a některé odlišnosti je určitě dobré znát, pokud o cestě do Indie uvažujete. Proto bych knihu doporučila všem, kteří mají namířeno do těchto míst. Jak autorka píše, i nejjednodušší věci, jako je například nakupování, vyžaduje v Dillí speciální schopnosti, které je třeba trénovat. Sarah nešetří čtenáře a zahrnuje je svými emočními výlevy. Dokáže však popsat nepříjemné situace s takovým nadhledem a vtipem, že si její dobrodružství určitě užijete. S naprostou lehkostí a úsměvem na rtech s ní budete moci prožít hinduistický svátek u Gangy, meditační kurz (bez autorčina popisu by se jednalo o velmi nudnou akci) i setkání s dalajlamou.

Čtyřsetstránková publikace vyšla v nakladatelství Motto patřícímu společnosti Albatros Media letos v Praze.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePosvátná kráva

Macdonaldová, Sarah

Motto, 2013

Napsat komentář