Knižní tipy pro naše malé i větší slečny

stepiSicte
Literatura pro děvčata je velmi specifickým typem čtení. Nejen, že se liší od tvorby pro holky a kluky, ale ještě je třeba pohlídat věkovou kategorii, pro kterou je daná kniha určena. I proto jsou tu pro vás dnešní tipy.

Milující rodič se o svoje děti bojí. Sice jim říká, že s cizím člověkem nemají nikam chodit, ale znáte to. Před každým nebezpečím je asi varovat nejde. A právě s prevencí by nám všem měla pomoci publikace zkušené pedagožky a sexuoložky s názvem Nenech si to líbit! z nakladatelství Portál

Nenech si to líbit!
Ochrana dítěte před sexuálním zneužitím

Autor: Jocelyne Robert
Počet stran: 96
Věková kategorie: 4-10 let

Přečtěte si více o knize Nenech si to líbit! a můžete nahlédnout i do ukázky

Hodně dětí si myslí, že dospělý může všechno a že si na ně může leccos dovolit. Autorka seznamuje dospělé (rodiče, vychovatele), jak děti chránit, jak je vést, aby si osvojily jednání v potenciálně nebezpečné situaci, jak je učit zabránit jakýmkoli pokusům o sexuální zneužití. Svou knihou jim pomáhá takovým pokusům předcházet. Rodiče se v knize dozvědí, jak dítě informovat, aniž by ho vyděsili, jak dítěti zprostředkovat povědomí, že jen ono rozhoduje o svém těle a o svém životě. Autorka také představuje určité příznaky, změny chování dítěte, které by mohly napovídat, že je v nebezpečí zneužívání. Kniha je určena jak rodičům, tak dětem.

 

Malé slečny mívají rády knihy ve formě deníku. Velice oblíbená je série deníčků Jamie s názvem Můj milý deníčku. Pátý díl se jmenuje Jsou dospělí vůbec lidi? a vydává ho nakladatelství Fragment.

Můj milý deníčku – Jsou dospělí vůbec lidi?

Autor: Jim Benton
Počet stran: 136
Věková kategorie: 9+

 

Přečtěte si více o knize Můj milý deníčku – Jsou dospělí vůbec lidi? a přečtěte si ukázku

Jmenuju se Jamie a vy si myslíte, že už o mně víte všechno. Rozhodně ne, protože můj deník pokračuje. Už jste někdy zkoušeli porovnat chování lidí a zvířat? Je to vážně dooost poučný a člověk pak pochopí fůru věcí. A dobré zprávy nekončí – přijela k nám totiž teta a bude pracovat ve škole. A toho by se teda dalo využít… ;-)

 

Knihy Jima Bentona jsou určitě přitažlivé i díky svým ilustracím. Mají vtipný náboj a skvěle zapadají do kontextu. Můžete se o tom přesvědčit i v šestém pokračování cyklu Můj milý deníčku s názvem Pomoc… tohle je fakt Zapadákov! z nakladatelství Fragment.

Můj milý deníčku – Pomoc… tohle je fakt Zapadákov!

Autor: Jim Benton
Počet stran: 136
Věková kategorie: 9+

 

Přečtěte si více o knize Můj milý deníčku – Pomoc… tohle je fakt Zapadákov! a přečtěte si ukázku

Jsem Jamie a pokud si myslíte, že už nemám co psát, jste na omylu :-)
Teď se mi zrovna dost líbí všechno, co je cizí – přízvuk, oblečení i styl. Pečlivě zkoumáme cizí kultury prostřednictvím jejich textů už jste někdy zkoušeli analyzovat graffiti na klučičích záchodcích? Fakt poučný! Jinak se tu nic moc neděje… Pořád si říkám, proč musím zrovna JÁ bydlet v takovým Zapadákově?

 

 

I literatura zaměřená na starší dívky zahrnuje deníky. Jsou totiž čtivé a dokáží poodhalit vnitřní svět hlavní hrdinky. A nemusí to být vždy legrace za každou cenu, vždyť život přináší i spoustu různých kotrmelců. Vypovídá o tom kniha z pera nizozemské autorky s názvem Lena Notýsková z nakladatelství Mladá fronta.

Lena Notýsková

Autor: Francine Oomenová
Počet stran: 168
Věková kategorie: 11+

 

Přečtěte si více o knize Lena Notýsková a můžete si přečíst i ukázku

Lena je jedenáctiletá holka z Amsterdamu, která má občas problémy s rozhodováním. Pomáhá jí při něm notýsek, do kterého si všechno zapisuje, a tím si rovná myšlenky. Nejčastěji vytváří různé vtipné seznamy. Co si obléci ráno na sebe, jak si přestat kousat nehty, kdo ze spolužáků je nejotravnější. Jenže Lenčin život nepřináší jen takové jednoduché volby. Bezpečné rodinné zázemí se radikálně změní, když se začne rozpadat vztah rodičů.

 

Každá dívka má své sny. Zejména v pubertě často sní i s otevřenýma očima. Na tom není nic špatného, jenže ne všechna tajná přání se mohou vyplnit. Nebo snad ano? Třeba vám více napoví Kniha tajných přání z nakladatelství Fragment.

Kniha tajných přání

Autor: Stefanie Dörr
Počet stran: 136
Věková kategorie: 11+

 

Přečtěte si více o románu Kniha tajných přání a podívejte se i na ukázku

Jsem Lena a chodím do nové školy, protože se naši rozvedli. Přála jsem si spoustu věcí, ale nic z toho se nesplnilo. Nedávno jsem ale v parku našla pero. Nejdřív jsem si myslela, že je to jen super doplněk k zápisníku od tety. Ale to jen do doby, než jsem začala psát… Všechno, co perem do zápisníku napíšete, se stane skutečností! Jen to nefunguje na moje přání. Nevadí, i tak je to super!

 

 

Co by to bylo za tipy na čtení pro děvčata, kdyby tu chyběla kniha z koňského prostředí. Prostředí koňských stájí totiž učarovalo malým i velkým. A když se k tomu přidá parta holek, závody a první láska, může z toho být hit dívčích knihovniček. Již pátý díl ze série Líza a spol. s názvem Napínavý závod vydalo nakladatelství Fragment.

Líza a spol. – Napínavý závod

Autor: Dagmar Hoßfeld
Počet stran: 120
Věková kategorie: 11+

 

Přečtěte si více o knize Líza a spol. – Napínavý závod i ukázku z ní

Líziny kamarádky Rebeka, Kiki, Kája a Benta našly svůj domov v jezdeckém internátě na zámku Rosenberg, ve kterém se všechno točí kolem toho, co je jim nejdražší: jejich koní!
Klukům na internátu pořádně zamotá hlavu nová spolužačka z Francie. Rebece, Kiki, Káje a Bentě to připadá naprosto směšné. Když si ale tu Francouzku do svého závodního týmu vyberou Patrik s Danielem, holky to berou jako výzvu. Stávají se z nich soupeřky v závodě o vítězný pohár – a nejen o něj.

 

 

První láska zůstává navždy ukryta ve vzpomínkách. Jaké to bylo, poprvé se zamilovat? O tom vypráví poslední kniha z naší nabídky z cyklu Láska, sex, touha s názvem Nikdy neříkej navždy z nakladatelství Fragment.

Láska, sex, touha – Nikdy neříkej navždy

Autor: Ali Cronin
Počet stran: 240
Věková kategorie: 15+

Přečtěte si více o knize Láska, sex, touha – Nikdy neříkej navždy a ukázku z ní

Sedmnáctiletá Sára byla poslední z party, kdo neměl OPRAVDOVÉ zkušenosti s kluky. To se ale změnilo a teď prožívá svoji první velkou lásku. Na dovolené ve Španělsku potkala báječného kluka – Joea a všechno je téměř super… alespoň ze začátku. Zničehonic však Joe zmizí, nezvedá telefon, neodpovídá na zprávy. Co když Sáru jen využívá? Podaří se jí odhalit pravdu?

 

Jakému čtení dávají přednost vaše dcery a vnučky? Čtou rády deníky, zamilované románky či knihy z prostředí koňských stájí a dostihů? Zaujala by je nějaká kniha v naší nabídce?

Určete si vlastní cenu
a zkuste si výše uvedené knihy vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNenech si to líbit!
Ochrana dítěte před sexuálním zneužitím

Robert, Jocelyne

Portál, 2013

zobrazit info o knizeMůj milý deníčku – Jsou dospělí vůbec lidi?

Benton, Jim

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeMůj milý deníčku – Pomoc... tohle je fakt Zapadákov!

Benton, Jim

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeLena Notýsková

Oomenová, Francine

Mladá fronta, 2013

zobrazit info o knizeKniha tajných přání

Dörr, Stefanie

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeLíza a spol. – Napínavý závod

Hoßfeld, Dagmar

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeLáska, sex, touha – Nikdy neříkej navždy

Fragment, 2013

Napsat komentář