Poezie Konstantina Biebla stále žije

1209713_turning_pages
V knize Na hrobě bubnují padající pomeranče najdete poezii autora, který sice zemřel před více než šedesáti lety, ale jeho dílo k nám promlouvá i nyní.

Konstantin Biebl: Na hrobě bubnují padající pomeranče

Jiskřivá poezie Konstantina Biebla, člena avantgardního Devětsilu a pražské surrealistické skupiny, je dodnes živá a svěží. Kniha obsahuje ukázky z Bieblovy nejrozsáhlejší a vrcholné básně Nový Ikaros, milostné poezie, zvukomalebných poetistických hříček i verše inspirované životem ve Slavětíně, 1. světovou válkou a pobytem na Jávě. Jsou to básně s kouzlem orientálních pohádek, plné humoru, hravého snění, ale i mrazivého chvění a bolesti.

 

Na hrobě bubnují padající pomeranče

Autor: Biebl, Konstantin

Vazba: vázaná s přebalem

Formát: 110 x 145 mm

Počet stran: 96

Cena: 145 Kč

ISBN: 978-80-7363-488-9

Knihu Na hrobě bubnují padající pomeranče vydalo nakladatelství Dokořán.

O autorovi:

Konstantin Biebl (1898-1951), básník, cestovatel, voják na východní frontě 1. světové války, plachý elegán, student medicíny a salonní komunista. Všude oblíbený společník, přítel Jiřího Wolkera, člen avantgardního Devětsilu a pražské surrealistické skupiny pobýval většinou v Praze, Lounech a rodném Slavětíně nad Ohří. Zde se utvářela bohatá obraznost jeho poezie, umocněná zážitky z legendární cesty na Jávu, kterou podnikl na přelomu let 1926-27. Biebl patřil k čelným představitelům avantgardní básnické větve generace 20. let. Prošel vývojem od proletářské poezie a poetismu přes surrealismus až k politicky exponované tvorbě po druhé světové válce. Ve všech těchto obdobích tvořilo osu jeho díla jen několik osnovných témat: návraty k válce spojené s vyhraněnými sociálními motivy doplňovala milostná poezie a avantgardní záliba v exotismu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa hrobě bubnují padající pomeranče

Biebl, Konstatntin

Dokořán, 2013

Napsat komentář