Ve Vsetínské knihovně to voní literárním jarem

P1010311x
Festival Literární jaro ve Vsetíně 2013 je v plném proudu.

 Masarykovo gymnázium Vsetín, Nadace MG a Masarykova veřejná knihovna Vsetín ve spolupráci s dalšími partnery jako například TV Beskyd nebo Muzeum regionu Valašsko organizují letos již čtvrtý ročník tohoto festivalu, během kterého navštívila v minulých letech Vsetín plejáda známých spisovatelů jako Ivan Klíma, Michal Viewegh, Martin Reiner, Tereza Brdečková, Tereza Boučková, Radka Denemarková, Kateřina Tučková, Michal Horáček a mnoho dalších.

Letos zahájila festival beseda Moje dlouhé mlčení se spisovatelkou, redaktorkou a tlumočnicí Erikou Bezdíčkovou, která přežila tři koncentrační tábory i období normalizace.

Další den pokračoval besedou se známým ostravským básníkem Petrem Hruškou, mimo jiné blízkým přítelem Jana Balabána. Hostem večera byl i vsetínský básník Jakub Chrobák.

Jedním z vrcholů festivalu byla bezesporu návštěva významné české komiksové autorky Lucie Lomové, která se, kromě poutavého vyprávění při besedě, kreativně chopila i vedení tvůrčí dílny pro studenty Masarykova gymnázia. V Masarykově veřejné knihovně Vsetín Lucie Lomová vytvořila z každé své knihy jedinečný originál, když zde nakreslila úžasná věnování.

Literární festival však vytahuje i další trumfy na měsíc duben. Do Vsetína přijedou osobnosti jako Michal Veselský, Josef Holcman (zveme do knihovny 4.4. od 17.00 hod.), Jiří Dědeček, Jiří Stránský, profesor Martin Hilský nebo Dr. Michael Londesborough. Za zmínku stojí i hudební doprovody v podání Jazzevčíku, Františka Segrada nebo hudební skupiny Jedna dvě.

Literární festival nabízí již tradičně i výstavu, tentokrát v rámci projektu Židovského muzea v Praze. Výstava s názvem Děvčata z pokoje 28 je od dubna k vidění v Masarykově gymnáziu Vsetín.

Záštitu nad IV. ročníkem festivalu Literární jaro převzal předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu. Do projektu je zapojena Britská rada, občanské sdružení Adeto, Židovská obec a mezinárodní sdružení Občanské Bělorusko.

Doporučení:
Share

Napsat komentář