Výpovědi pachatelů nejtěžších trestných činů

pouta
Denně slyšíte v televizi nebo čtete na internetu v rubrice Krimi, co hrůzného se zase stalo. Bohužel slovo zase je zde namístě. Pohybujete se ve společnosti, v níž si nemůžete být jisti, na koho narazíte.

Autory knihy Galerie zločinu s podtitulem Tajemství policejních protokolů jsou Miroslav Kučera a Jan Stach. Miroslava Kučeru jste mohli vídat v televizi jako člena pátracího oddělení někdejší Federální kriminální ústředny. Jan Stach, bývalý kriminalista a žurnalista, již odešel na věčnost. Jejich spolupráce trvala více než čtvrt století, není proto divu, že pan Kučera nese ztrátu svého literárního spolupracovníka velmi těžce.

Cílem publikace není šokovat veřejnost, ale přiblížit lidem složitou práci kriminalistů. Po přečtení však musím konstatovat, že se autorům podařilo obojí – kriminální případy mě šokují a díky náročné práci vyšetřovatelů pociťuji alespoň částečnou úlevu, když je pachatel dopaden.

O jakých případech se v knize dočtete? Budete svědky závažných zločinů, které vás zaskočí svou brutalitou. Pachatelé takovýchto činů dostanou trest u nás nejvyšší, tedy doživotí. Předpokladem k udělení výjimečného trestu je mimořádně vysoký stupeň nebezpečnosti, trestný čin musí být spáchán zvlášť zavrženíhodným způsobem, není naděje na nápravu pachatele… Splněna musí být celá řada podmínek, aby mohl takovýto trest soud udělit. Někteří pachatelé zmínění v knize tyto podmínky splňují. Z toho vyplývá, že případy, které jsou zde popisovány, jsou obzvlášť odsouzeníhodné, šokující, až bestiální.

Možná si vzpomenete na mediálně známý příběh o trojnásobné vraždě – Pavel Peca, opilý žárlivý exmanžel zavraždí sekerou svou devatenáctiletou dceru, hned nato exmanželku. Poté si sedá ke stolu a píše dopis, ve kterém stojí, že je měl moc rád. Za chvíli má domů přijít jeho mladší dcera a on neví, zda ji má nechat žít… Čtrnáctiletou milovanou dcerku zavraždí brutálně hned po jejím příchodu a pak pokračuje v psaní. Velmi mě překvapilo, jaký trest udělil Pavlu Pecovi krajský soud. Pokud se rozhodnete publikaci číst, dozvíte se, i kdy a kde nakonec pachatel zemřel.

Takovýchto brutálních činů je v uvedených policejních protokolech hned několik. Nejsmutnější jsou pochopitelně trestné činy spáchané na malých bezbranných dětech. Najdete je v knize také. Na některé z nich v životě nezapomenu. Za to, že zločinci a vraždící monstra byli odhaleni, patří neskutečný dík práci kriminalistů. Čtenáři mohou mít pocit zadostiučinění, že zločinec je za mřížemi a nikomu dalšímu už ubližovat nebude…

Pokud vás zajímají výpovědi pachatelů a způsob práce kriminalistů, knihu vám určitě doporučím. Vydalo ji nakladatelství XYZ ve společnosti Albatros Media v Praze roku 2013.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGalerie zločinu II

Kučera, Miroslav - Stach, Jan

XYZ, 2013

Napsat komentář