Kdo chytá v žitě + Tajný deník Adriana Molea = Ponorka?

ponorka_perex
Říká vám něco jméno Oliver Tate? Seznámit jste se s ním již mohli na plátnech kin. Ale nesuďte knihu podle filmu, protože v knize, jež úspěšnou adaptaci inspirovala, jsou Oliverovy nesnáze s dospíváním mnohem drsnější i zábavnější zároveň…

Patnáctiletý puberťák Oliver Tate je posedlý slovy, vlastním panictvím a zoufalou snahou zachránit manželství svých rodičů. Předloha slavného filmu Jmenuji se Oliver Tate je neodolatelně vtipná.

Kniha Ponorka vychází v nové edici Crack Up

 

Ponorka

Vydalo nakladatelství Plus

Autor: Joe Duthorne
Překlad: Štěpán Hnyk
Počet stran: 336
Formát: 120×185 mm
Vazba: vázaná s pap. potahem s lam. přebalem
Vyšlo: 13.03.2013

Přečtěte si více o knize Ponorka

Zkuste si prolistovat ukázkovou kapitolu

 

Oliver Tate je přes svou nespornou inteligenci tváří v tvář nejrůznějším situacím nečekaně natvrdlý, dětsky naivní, občas i bezcitný a sebestředný. Jeho o rodičích, sousedech a vrstevnících jsou ve své přemoudřelé přímočarosti neodolatelně vtipné a místy připomenou slavný Tajný deník Adriana Molea, ovšem přesazený do Walesu konce 20. století a o poznání drsnější. Oliver touží po pozornosti a uznání, ale také po lásce a sexu. Dvoří se své žhářské spolužačce a zároveň dost nevybíravými metodami zkouší oživit i dění v rodičovské ložnici. A i když se považuje „za znalce lidské nátury“ a je přesvědčený , že má vše pod kontrolou, skutečnost ho nakonec zaskočí…

————————————————————————————————-

O autorovi:

Joe Duthorne (1982) je mladý talentovaný spisovatel, básník a novinář původem z velšského Swansea. Jeho románová prvotina Ponorka z roku 2008 jej rázem vynesla na výsluní čtenářského zájmu a stala se předlohou filmu Jmenuji se Oliver Tate (2010). Za svůj druhý román Wild Abandon (2011) získal Encore Award, cenu udělovanou od roku 1990 za výjimečné „druhé knihy“. Výběr z jeho poezie vyšel v řadě Faber New Poets. V současnosti Joe Dunthorne žije v Londýně ve vyřazeném vagoně.

 

Ukázka z knihy:

Dnes večer, poprvé po několika týdnech, jdou naši společně ven. Jdou do koncertní síně Brangwyn Hall na Bartóka v podání Velšské filharmonie. Táta se na to těšil; vstupenky přišly už před několika měsíci a byly přišpendlené na korkové nástěnce v kuchyni.
Bere si manšestrové sako a kravatu. V náprsní kapse má kapesníček.
Máma je pořád ještě ve sprše. Táta chodí po domě a dává věci na jejich místo. Chodím za ním z pokoje do pokoje a jen se dívám.
Dálkový ovladač položí na vršek televize. Neotevřené dopisy shrábne z jídelního stolu a položí je na třetí schod. Z radiátoru vezme ručník, pečlivě ho složí do čtverce a dá ho do skříně. Umyje prázdnou plechovku od kočičího žrádla, strhne z ní etiketu, oškrábe lepidlo a postaví ji na parapet nad dřezem. Po skončení každé činnosti se podívá na hodinky. Pokaždé když projde kolem koupelny, podívá se na páru valící se zpod dveří.
Máma vyjde ze sprchy. Ručník má ovázaný přes prsa a splývá jí až do poloviny stehen. S mokrými vlasy a s červenými tvářemi a čelem vypadá jako kluk. Zajde do ložnice a zavře za sebou dveře. Rozhučí se fén. Táta zkoumá svoje hodinky.
Dojde si pro klíčky od auta, sundá je z háčku a dá si je do kapsy. Pak zmizí do sklepa a přinese tácek zmrzlých vepřových kotlet. Dá je do ledničky.

————————————————————————————————

Nakladatelství Plus obohacuje portfolio společnosti Albatros Media a.s. o literaturu pro dospělé.

Ediční plán se zaměřuje na kvalitní mainstreamovou literaturu všemožných žánrů se zvláštním důrazem na angloamerickou a českou prózu.  Nakladatelství se ale nevyhýbá ani non-fiction a komiksům.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePonorka

Dunthorne, Joe

Plus, 2013

Kdo chytá v žitě + Tajný deník Adriana Molea = Ponorka? - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Iveta Pešková Ivča napsal:

    Tajný deník Adriana Molea si matně pamatuju z mládí – vzpomínám si, jak jsem u některých pasáží brečela smíchy:-)Pokud je Ponorka podobně vtipná, pak by mohlo jít o zajímavý titul:-)

Napsat komentář