Totalitarismus a post-totalitarismus očima Andrého Glucksmanna

hnev-ditete (2)
Tento známý francouzský filosof se snaží prostřednictvím sebereflexe vlastního života zjistit, jak se utvářel jeho názor na totalitarismus i post-totalitarismus, proti kterým už mnoho let veřejně vystupuje .

André Glucksmann: Hněv dítěte

Francouzský filozof André Glucksmann se v prvních kapitolách knihy snaží hledat kořeny svého celoživotního vystupování proti totalitarismu i post-totalitarismu všeho druhu sebereflexí vlastního života, v příběhu své rodiny a ve svém dětství a dospívání. Jako židovské dítě narozené za války ve Francii hned zkraje prožil několik momentů, které předurčovaly jeho pozdější intelektuální směřování. Své další filozofické úvahy a politologické analýzy zakládá kromě neustálého zájmu o aktuální dění i na hluboké znalosti evropské a především francouzské literatury a dějin. Knihu uzavírá kapitolou o smyslu Evropy, v níž se projevuje jeho dobrá znalost bývalých zemí sovětského bloku. Před rokem 1989 se stýkal s východoevropskými disidenty a v Praze se účastnil ilegálních seminářů. Což nás vrací opět k původu a mládí: Glucksmannova matka pocházela z Prahy… Přeložila Helena Beguivinová.

Hněv dítěte

Autor: Glucksmann, André

Vazba: vázaná s přebalem

Formát: 148 × 210 mm

Počet stran:184

Cena: 295 Kč

ISBN: 978-80-200-2218-9

Knihu Hněv dítěte vydalo nakladatelství Academia.

O autorovi

André Glucksmann je francouzský filozof a politolog, který silně ovlivnil pravicovou politickou filozofii 20. století. Narodil se v Boulogne-Billancourt aškenázským rodičům z Rumunska a Československa. Byl silně ovlivněn Raymondem Aronem, jehož byl asistentem na Sorbonně, a který mu také pomohl vydat v Centre National de la Recherche Scientifique jeho první knihu Le discours de la Guerre (Řeč války).

Glucksmann se stal také vlivným komentátorem francouzských deníků Libération a L’Express. V roce 1968 stál ještě na radikálně levicových pozicích, uvažoval tehdy o zrušení státu z pozic anarchismu a maoismu. V sedmdesátých letech se však přiklonil k pravici a stal se kritikem totalitarismu a post-totalitarismu, politického i intelektuálního. Vystupoval proti komunistickému zřízení ve východní Evropě. Glucksmann podporuje a zajímá se o různá disidentská hnutí po celém světě, též patří mezi signatáře tzv. Pražské deklarace z r. 2008.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHněv dítěte

Glucksmann, André

Academia, 2013

Napsat komentář