Matka udělá pro své dítě opravdu všechno

nepřítel
Joan Westová je bývalá policistka. Teď má ale malou dceru a nemůže riskovat svůj život, a tak pracuje jako bezpečnostní specialista. V minulosti však něco slíbila a to teď musí dodržet.

Když šlo Joan o život, musela drogovému králi slíbit, že za to, že ji nechá jít, mu jednou prokáže malou službu. A ta chvíle nastala. Aby ale Joan měla motivaci pro svůj úkol, Toro unese její malou Amy. Pokud udělá Joan to, co se po ní žádá, dostane svou dceru v pořádku zpátky. Pokud ne, už nikdy ji neuvidí. Úkol ale není tak úplně snadný. Má zabít mafiánského synka Roberta Bavetta. Joan je ale matka na plný úvazek a její bystrý policejní mozek je teď zaměřen pouze na jediný cíl: dostat svou dceru co nejdříve domů.

Dílo je volným pokračováním knihy Nebezpečná láska, ta vyšla v lednu loňského roku. Druhý díl se jmenuje Nepřítel mého nepřítele a napsala ho česká spisovatelka Kateřina Petrusová. Vydalo ho nakladatelství Fragment.

Autorka se narodila v roce 1982 v Pardubicích, kde dnes žije se svým manželem a dvěma dětmi. Psaní se věnuje s pauzami bezmála již 15 let. Ale až v loňském roce se jí podařilo prorazit se svou prvotinou. Kniha byla přijata s kladným ohlasem, a tak teď můžeme v rukách držet další.

Robert Bavetto funguje pro svou rodinu jako hodinky. Vždy své úkoly plní včas a na spravedlnost je pes. Ve chvíli, kdy se mu před očima zjeví Joan (v přestrojení za Jane), zmlácená údajně od svého muže, je vzteky bez sebe. Když se ale z plaché a nemohoucí Jane vyklube schopná Joan, která se o sebe umí postarat sama, zuří ještě víc. Chce ale té ženě pomoci. Něco ho k ní táhne, a on neví, co to je. Najednou už pro něj není důležité, jak vypadá, ale to, aby byla Joan zase se svou dcerkou Amy v bezpečí.

A tak se rozhoduje pro velice zajímavé řešení. Posílá Joan a Amy na místo, o kterém ví, že tam jsou lidé, co se o ně dobře postarají, než se on zbaví Tora. Může ale neznámé ženě svěřit rodinné tajemství o smrti jeho bratra Michaela?

Kniha je velice dobře napsaná. V roli vypravěče se střídá Joan a Robert. Jejich prostřednictvím sledujeme vyvíjející se vztah i příběh. Každý má totiž na věc občas jiný názor. Ten se dozvídáme díky myšlenkám, které se jim honí v hlavě. Ocenila jsem také, že autorka popsala i vnitřní pocity hrdinů. Otevírá tím čtenáři bránu do vnitřního světa Roberta i Joany.

Vyprávění je plynulé, autorka se nezaobírá žádnými dlouhými popisy krajiny nebo samotných postav. Střídá se tu dialog dvou a více osob s vnitřním monologem Joany nebo Roberta. Hrdinové také často mluví vulgárně, to ale čtenáře určitě nepřekvapí ani neurazí, patří to jednoduše k jejich povahám.

I prostředí, které si autorka zvolila, je zajímavé. Mafiánská rodina není úplně typické místo, kam zasadit román, dá se říci romantický. Výběr netradičního prostředí ale jen podtrhl celkový příběh a udělal ho atraktivnějším.

V knize se setkáme i s postavami, které figurovaly v prvním díle. Jsou tu Robertovi rodiče, kteří vedou rodinný klan, dobrosrdečná kuchařka Theresa i Robertův pobočník Johny. A možná i další. To se ale nechte překvapit.

Dílo doporučuji všem čtenářům, kteří již četli Nebezpečnou lásku. Pokračování opravdu stojí za to. Záhadný a zodpovědný Robert se nechává inspirovat svým mladším bratrem a rozhodne se kvůli lásce se svým životem něco udělat. A to je čin, jaký by člověk měl obdivovat a nechat se jím inspirovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNepřítel mého nepřítele

Petrusová, Kateřina

Fragment, 2013

Napsat komentář