Štěstí ve hře, štěstí v lásce

prostopášník
V kartách se dá prohrát kde co. Když už ale nemáte peníze, vsadíte vlastní dceru?

Hlavní hrdina románu je Kieran Rothewell. Muž, který se pohybuje na okraji společnosti a dává přednost hraní karet před nudnými dýchánky. Pije alkohol a často střídá ženy. V minulosti zažil špatné věci a ty ho tíží doteď. Proč by se tedy měl chovat zodpovědně, když ho život jen trestá? Čeká ho snad v budoucnosti něco lepšího? Myslí si, že ne, a proto se rozhodne přijmout sázku hraběte de Valignyho. Výhra je jasná. Ruka jeho dcery Camille Marchandové.

Historický román napsala americká autorka Liz Carlyle. Kniha se jmenuje Prostopášník a v roce 2013 ji vydalo nakladatelství Moba. Liz Carlyle se narodila ve státě Virginia ve Spojených státech amerických. V současnosti žije se svým manželem a dvěma kočkami v Severní Karolíně. Často tak vyráží na výlety do Blue Ridge Mountains, kde sbírá inspiraci pro své další knížky. Začala psát už v roce 1996 na podnět své kamarádky. První knihu pak vydala v roce 1999. Dodnes napsala už velkou řádku knih. V České republice je Prostopášník už jejím dvanáctým dílem, které zde vyšlo.

Camille Mrachandová se nechová stejně jako ženy, které dosud Kieran potkával. Je to velká osobnost, která si jde tvrdě za svým. Domluvený sňatek ji vůbec netrápí a spíše se z něj snaží dostat co nejvíce. I ona, stejně jako Kieran, má za sebou ne moc hezkou minulost a touží po jediném – mít vlastního potomka. Ve společné domácnosti tak vládne chlad a nezájem. Oba manželé mají své cíle a těch chtějí dosáhnout za pomoci toho druhého. Lze ale žít opravdu na hromádce jen tak? Samozřejmě že ne, alespoň v tomto případě tomu tak není. Ti dva si k sobě začnou hledat cestu a navzájem se poznávat.

Kieran není tak zlý jak se na první pohled zdá a Camille není jen chladná žena. Podaří se jim tedy nakonec nalézt společnou řeč? O tom je právě tento příběh.
Autorka veškerá svá vyprávění situuje do 19. století. Je to doba, kdy existovali gentlemani, kteří se dvořili krásným dámám. Bylo to období, kdy byly původ a peníze tím nejdůležitějším a určovaly vaše postavení ve společnosti. Proto se Camille rozhodne vdát za muže, kterého ani nezná. Potřebuje, aby do společnosti zapadla a ta ji musela začít brát vážně. Kieran zase musí sobě i svému okolí dokázat, že na minulost se dá zapomenout a lze žít počestně a hlavně šťastně. Nakonec se zdá, že mu chyběl jen ten správný impuls.

Kniha je určena hlavně pro dámy. Patří do žánru romantických příběhů, kde vždy láska zvítězí nad všemi špatnostmi světa. Jsou to všechno vyprávění, která vás donutí snít o princi, jenž přijede na bílém koni a zachrání vás z vašeho vězení. Ale nenechte se zmást. Ne, vždy musí být princ krásný a ne nutně musí vlastnit bílého oře. Kromě romantického příběhu zde autorka poukázala na problém otroctví. Dotkla se ho sice jen okrajově, ale cením si toho, protože té doby se týkalo stejně jako krásné šaty a urozený původ.

Pokud si tedy chcete přečíst klasický příběh lásky, kde nakonec vše dopadne samozřejmě dobře, je tato kniha tím pravým ořechovým.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProstopášník

Carlyle, Liz

Moravská Bastei MOBA, 2013

Napsat komentář