Bojovnice jménem Chantal Poullain

Bez názvu 1
První biografie francouzské Češky je křehká a poetická, místy zavání mořem a citlivou nostalgií. Kniha sama o sobě hned v úvodu sebestředně tvrdí, že je dobrá. A má pravdu.

Autobiografií a biografií je bezpočet, mile a s láskou na své životní osudy umí vzpomínat kdekdo. Život na laně mezi touto lavinou ční už svou citovostí. Za knihou stojí dvě ženy: Chantal Poullain a Michaela Zindelová. Společně nestvořily pouhý životopis, ale osobitý příběh, který si zaslouží pozornost až do svého konce.

Chantal Poullain sama o sobě v knize velmi často tvrdí, že „jede na city“. Nepamatuje si přesná data, ale pamatuje si to, co v ní událost vyvolala. Taková je její kniha – pocitová. Některé její příběhy potěší, jiné vyvolávají úctu, z dalších je cítit jakýsi stesk. Ten se nenápadně vynořuje z pasáží, ve kterých Chantal mluví o rodičích, sestrách a o mořem obklopené Francii. Vyvolat ve čtenáři emoce nedokáže každá kniha, natož biografie. Že se Chantal – Život na laně něco takového daří, je důkazem toho, jak citlivě je propracovaná.

Navíc se Chantal ve vzpomínkách vrací ke svému příchodu do Československa a k tomu, co tato doba znamenala pro ni. Je zajímavé přečíst si, jak léta komunismu vnímala Francouzka zvyklá na nekonečnost moře a volnost, Francouzka, jejíž budoucnost se původně měla odvíjet úplně jiným směrem.

„Ráno, když jsem pozorovala lidi, připadali mi smutnější, zamračenější. Měli důvod. Musím přiznat, barvy oblečení nebyly příliš veselé, v ulicích chyběly barvy, šedočerná převládala. Jako by oblečení ladilo s tvářemi.“ (str. 46)

Knihu tvoří příběhy a vzpomínky, a to především na lidi, kteří Chantal Poullain vstoupili do života a ovlivnili ho. Vznikla tak koláž osobností, do které patří rodiče, sestry, první lásky, syn Vladimír, přátelé, kolegové a samozřejmě Bolek Polívka, který zásadně změnil trasu autorčina života. Chantal Poullain na všechny vzpomíná s láskou a úctou, nikdy nesklouzává k očerňování či obviňování. V jejím podání je vše laskavé, citlivě dokáže podat i rozchod rodičů nebo sebevraždu dědečka. Z jejích příběhů sálá vytrvalost, nezdolnost a láska k divadlu a rodině.

Život Chantal Poullain, to je balancování na laně, spontánnost, dobrodružství a zároveň hledání jistot. Čtenář může jemně nahlédnout na životní situace, jež pro ni byly obtížné, např. na období po rozchodu s Bolkem Polívkou nebo autonehodu z roku 2003. Chantal ale klade důraz především na to, co dokázala jako herečka, automobilová závodnice a co vytvořila s Nadací Archa Chantal.

Jednotlivé kapitoly jsou protknuty drobnými motty a vzkazy blízkým. Především v nich se můžete dočíst například to, co Chantal Poullain miluje, co jí připadá trapné, nebo co ji uklidní.

„Všichni lidé chtějí žít na špici hory, aniž by vnímali, jaká krása a výzva je vylézt až nahoru.“ (str. 148)

Kniha obsahuje velké množství fotografií, které dotvářejí její atmosféru. Ať už jsou to veselé rodinné fotografie, projížďky na koni v moři nebo fotky s přáteli a z představení, všechny jsou součástí příběhu Chantal Poullain. A ten je stvořen pro všechny, kteří hledají inspiraci.

Knihu Chantal – Život na laně vydalo v roce 2012 nakladatelství XYZ.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChantal - Život na laně

Poullain, Chantal - Zindelová, Michaela

XYZ, 2012

Bojovnice jménem Chantal Poullain - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Michaela napsal:

    Na Vianoce som dostala knihu Chantal – Život na laně – musím uznať, že ma veľmi prekvapilo, akým jemným štýlom je to písané. Kniha mi dala neskutočne veľa – plakala som / smiala sa / zamýšľala – ale čo je najpodstatnejšie – prečítala som ju jednym dychom. Hneď po prečítaní som pozerala od p.Zindelovej aj ostatné knihy, ktoré isto budú zaberať miesto v mojej knižnici.
    Chantal – krásne jemná a citlivá – a pritom navonok silná žena. Obdiv, úcta, a hlavne klobúk dole – čo kvôli láske dokážete obetovať a zvládnuť. Ste pre mňa odvážna žena.
    Myslím, že je na čase myslieť na seba. A ak mám povedať pravdu – Česká republika je pre vás druhým domovom – ale z knihy som dospela k tomu – že svoje šťastie a pokoj – budete mať vždy len a len doma – a to je vaše Marseille.
    Knihu môžem len a len doporučovať.
    ĎAKUJEM za krásne Vianoce Vám p.Chantal a v neposlednom rade Vám p.Zindelová.

Napsat komentář