Láska má mnoho podob

1405557_80469989
Zamilovaní lidé dělají hodně bláznivých věcí, ale v tomto případě jde o natolik absurdní situace, že chvílemi sami nebudete věřit vlastním očím, a hlavně budete zaskočeni, jak se děj může překvapivě vyvíjet.

Nakladatelství Argo v letošním roce vydalo román Jak zabít Kupida spisovatelské dvojice Marka Edwardse a Louisy Vossové. Tyto dva spisovatele pojí podobný osud. Jejich rukopisy britská nakladatelství stále odmítala. Mark však vystupoval v pořadu o začínajících spisovatelích a Luisa mu napsala e-mail, na který reagoval, a zrodila se spolupráce. Jejich první dílo, stejně jako román Jak zabít Kupida, bylo vydáno na internetu a mělo takový úspěch, že se nakonec dočkalo knižního vydání a překladu do mnoha jazyků.

Děj tohoto psychologického thrilleru je vcelku jednoduchý. Alex se zapíše do kurzu tvůrčího psaní, který vede ne příliš úspěšná spisovatelka Siobhan. Introvertní Alex se do své učitelky ihned zamiluje, koupí si její knihu, napíše jí pochvalnou recenzi a přidá své telefonní číslo. Siobhan dělá chvála dobře, ale o Alexe moc zájmu nejeví. Ten jí postupně začne posílat anonymní vzkazy, sleduje ji, vyhrožuje jejímu ex příteli a má pocit, že je jen otázkou času, kdy Siobhan začne opětovat jeho city. Dostane se to tak daleko, že si udělá kopii klíče od jejího domu a jednou tam na ni počká. Její reakce je však úplně opačná, než v jakou doufal. Vyhodí ho a vyhrožuje policií. Naštěstí se v Alexově životě objeví jiná žena, která má o něj opravdový zájem, a proto přestane Siobhan pronásledovat. Jenže ta zjistí, že na něj pořád myslí a že jí chybí. A rozhodne se pomstít. Role se obracejí a teď je naopak stalker Siobhan. Jak tohle může dopadnout? Velmi překvapivě…

Autorské duo zvolilo formu jakéhosi deníku, kdy se střídají zápisky obou hlavních postav. Takže každou situaci má čtenář možnost vnímat z pohledu obou zúčastněných. Navíc deník je intimní věc, a proto si z něj můžete odvodit charakter obou hrdinů, protože je psán bez přetvářky a odhaluje jejich nitro. Navíc je děj vystavěn tak, že vás udržuje v napětí, a když si myslíte, že tušíte, jak to dopadne, tak vás hned další strana knihy vyvede z omylu. Opravdu dobře napsaná kniha se zajímavým příběhem a dokonce i s nečekaným šťastným koncem. Jak zabít Kupida stojí za přečtení.

Ukázka z knihy

„Mně na tobě záleží, Siobhan,“ řekl. Natáhl ruku a ukazováčkem mi jemně přejel po tváři. „Chci, abychom byli přátelé. Proto jsem ti poslal tu pohlednici a ty lilie. Chtěl jsem, abys věděla, že tě mám rád. Opravdu rád. Mrzí mě, jestli jsem to na té pohlednici trochu přehnal, asi jsem ti ji poslal trochu předčasně, ale nemohl jsem si pomoct. Jsi tak nádherná.“ Ustoupila jsem od něho několik kroků dozadu. Třásla se mi kolena tak, že jsem se musela držet, abych si nesedla na podlahu. Doslova mi zdřevěněly nohy. „Odejdi prosím. Hned,“ vypravila jsem ze sebe. „Nebo zavolám policii.“ (str. 111)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak zabít Kupida

Edwards, Mark - Vossová, Louise

Argo, 2012

Napsat komentář