Cesta napříč středověkým světem

1381327_yellow_billed_kite_3
Prvotina anglického spisovatele a historika zavede čtenáře na putování středověkým světem od Anglie přes Rus až po Konstantinopol.

Kniha Cesta sněžných ptáků, kterou vydalo koncem roku 2012 nakladatelství Knižní klub, je prvním románem Roberta Lyndona, známého především jako autora knih o dějinách a cestování. Robert Lyndon pracoval na této úchvatné knize přes pět let a vložil do ní zkušenosti, jež nasbíral při provozování svých koníčků, jimiž jsou sokolnictví, horolezectví a cestování. To, že vystudoval historii, dodává jeho dílu punc autentičnosti. V současné době pracuje na pokračování knihy, jež zavede čtenáře až do předaleké Číny.

Na samém počátku vyprávění se seznámíme s Frankem Vallonem a Řekem Herem, kteří se poprvé setkávají za velmi nepříznivých okolností. Vallon, francký válečník ošlehaný desítkami bitev, se za sněhové bouře uchýlí do stavení, kde právě umírá Kosmas z Byzance, učenec pátrající po pátém evangeliu. Jak Hero, mladý student lékařství, Vallonovi vyzradí, toto evangelium má v držení normanský válečník, jehož drží v zajetí v Anatolii turecký panovník. Výměnou za propuštění svého vězně si žádá čtyři vzácné bílé sokoly, přičemž cena jednoho bílého sokola se v jedenáctém století rovnala půlročnímu platu rytíře.

Ač se Vallon zprvu vzpírá, nakonec povolí a společně s Herem se vydává na cestu, která oba dobrodruhy dovede až za rodinou vězněného Normana. K jejich zklamání není tak bohatá, jak se domnívali. Přesto souhlasí s tím, že povedou výpravu do daleké země, kde se bílí sokoli vyskytují. Jako další společníky si s sebou berou Richarda, na první pohled nemotorného nevlastního bratra uvězněného Normana, Raula, zkušeného a poněkud nedisciplinovaného válečníka, a Waylanda, mladičkého a němého sokolníka, jenž si se zvířaty rozumí lépe než s lidmi. Jejich putování začíná cestou na Island a do Grónska, kde se musí pokusit odchytit bílé sokoly.

Zprvu možná jednoduše znějící úkol se ukáže být velmi nepředvídatelným soupeřem. Hlavní hrdiny na cestě čekají spojenci i nepřátelé, štěstí i strasti, láska i smrt. Avšak ne všem, kteří se na výpravu vydají, je souzeno vrátit se v pořádku zpět, a ti, jež přežijí, si ponesou šrámy na těle i na duši…

Na knize je velmi znát, že autor se o historii hlouběji zajímá. Příběhem prostupují mnohá historická fakta, dodávající mu na důvěryhodnosti. Čtenář má tak pocit, že je svědkem vyprávění, jež se někdy v minulosti muselo doopravdy odehrát. Jediný moment, kdy jsem nad autentičností příběhu pochybovala, byl Vallonův popis žebříku, při němž uváděl jeho rozměry v centimetrech, které mi do období jedenáctého století vůbec nezapadaly.

Vyprávění jsem obdivovala pro velmi naturalistický styl, jímž je napsáno. Autor se nevyhýbá velmi drsným a někdy i krvavým záležitostem, jež svým realistickým popisem dokonale dokreslují často krutou atmosféru středověku. V kontrastu s tím nechybí v příběhu ani romantika, která ač podléhá nehostinnému prostředí, stále dokáže čtenáře chytit za srdce.

Z hlavních postav jsem si nejvíce oblíbila Waylanda, jenž tvořil velmi podivnou dvojici se svým obrovitým bojovým psem. Zaujal mne především tím, že v sobě skrýval mnohá tajemství a překvapení. Waylandovo racionální uvažování bylo v rozporu s jeho mládím, jak jsem se však postupem času dozvídala stále více o jeho minulosti a o tom, co vše za svůj krátký život stihl prožít, nemohla jsem se tomu divit, a naopak jsem obdivovala, jak bravurně jej dokázal spisovatel vystihnout.

Cesta sněžných ptáků se rozhodně může zařadit po boku knih, jež čtenáře uchvátí hned od první strany. Je nabitá akcí, od níž se nelze odtrhnout, dokud nebude obrácen poslední list. Knihu by si rozhodně neměli nechat ujít ti, kteří milují dobrodružné historické romány.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesta sněžných ptáků

Lyndon, Robert

Euromedia Group, 2012

Napsat komentář