Modrý svět

avatar
Pandora je místem, kde žije zvláštní národ. Miluje přírodu, ctí její zákony a váží si všeho okolo. Tak trochu připomínají indiány. Jejich příběh před časem ovládl kino a oblíbil si ho celý svět.

Avatar je opravdu úžasný film. Jeho tvůrce James Cameron dokázal něco neskutečného. Svět, který vytvořil je krásný, čistý a nepřekonatelný. Ale i tady se objeví zlo, proti kterému je třeba bojovat. Bohužel jsou na té špatné straně lidé. Tvorové, kteří netouží po ničem jiném než jen po záhadné hornině, jež jim může přinést pořádný balík peněz. Zapomněli ale na to, že Naʾviy se nenechají tak snadno připravit o místo, kde žijí a které milují. A tak začne boj o holý život.

Knihu k tomuto snímku napsala Lisa Fitzpatricková a jmenuje se Avatar – Cesta do světa Jamese Camerona. O předmluvu se postarali režisér Peter Jackson a scenárista Jon Landau. Doslov napsal sám James Cameron. Dílo vyšlo v České republice v nakladatelství Computer Press v roce 2010.

Autorka napsala již mnoho děl. Ve své tvorbě se zaměřuje hlavně na filmy a různé televizní seriály. Mezi nejznámější patří asi Shrek, Madagaskar či Star Wars. Čtenáře v nich seznamuje nejen s jejich příběhy, ale i se zajímavostmi daného filmu.

Režisér Peter Jackson je trojnásobným držitelem Oscara. Proslavil se hlavně díky režírování Pána Prstenů. John Landau je hudební kritik, producent a v současné době partner Jamese Camerona.

Jamese Camerona není potřeba představovat. Je to člověk, který má na kontě samé filmové trháky. Co se týče jeho tvorby filmových efektů, vždy posune vývoj trochu dál.

Publikace neobsahuje jednolité vyprávění, které by umožnilo čtenáři znovu si připomenout kouzelný příběh Avatara. Je to spíše souhrn důležitých pojmů, které se snímkem souvisí a dělají ho takovým, jaký je. Najdeme tak zde různé nákresy zvířat, jejich postupný vývoj a konečnou podobu. Pozoruhodné určitě je, že výroba tohoto kreativního světa trvala několik let a podílela se na ní spousta návrhářů. O největšího a nejděsivějšího predátora se ale chtěl postarat Cameron sám. Thanator, který vyděsí Jakea při jeho první návštěvě v lese, je svým způsobem jedinečný, protože na něm pracoval tvůrce toho všeho.

Důležitým prvkem bylo také oblečení Naʾviů. I když je snímek digitální a nikdy tyto kousky nikdo nenosil, muselo se vyrobit pár ukázek, aby pak mohli ostatní členové vyzkoušet vlastnosti těchto tkanin. Například: Kolik to váží? Je povrch hladký či hrubý? Nakonec jim tyto informace pomohly, aby mohli vytvořit co nejreálnější podobu. Čím více totiž něco vypadá opravdověji, tím více tomu divák věří.

Nesmím také opomenout krásné ilustrace, jež celou knihu doprovázejí. Nejsou to fotky z filmu, ale nakreslené obrazy. Mezi umělce, kteří je vytvořily, patří Dylan Cole, Joseph Pepe, Tex Kadanaga a další.

Knihu doporučuji všem, kteří si Avatara oblíbili. Je napsaná jednoduše a díky ní člověk poodhalí roušku tajemství kolem výroby. Ve chvíli, kdy člověk publikaci otevře a začte se, určitě to v něm vyvolá vzpomínky na to, jak mu bylo, když film viděl. Já se cítila dobře, a tak mě při čtení obestřel krásný pocit a já si to užila ještě více.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAvatar
cesta do světa Jamese Camerona

Lisa Fitzpatricková

Computer Press, 2010

Napsat komentář