Ekonomická krize trochu jinak

680
Finanční krize se skloňovala ve všech pádech. V nakladatelství Dokořán vychází v těchto dnech kniha, která  na ni přináší další možný úhel pohledu. 

Michael Lewis: Big Short – V útrobách stroje zkázy

Kniha Big Short hladce a poutavě proniká do nitra amerického trhu s hypotékami v době před vypuknutím krize v roce 2008, která záhy přerostla v celosvětovou krizi finanční. Autor využívá své kontakty ze světa velkých financí a prostřednictvím svědectví bezprostředně zainteresovaných lidí a vlastní suverénní orientace v prostředí nám předkládá vyprávění, jaké jsme o této „nejčistší finanční ekonomické pohromě v dějinách“ ještě nečetli. S pobavením i mrazením v zádech můžeme sledovat osudy a aktivity několika jednotlivců, kteří si jako první plně uvědomili, že rozrůstající se trh s hypotékami se v důsledku pochybné součinnosti wallstreetských investičních bank a ratingových agentur nafukuje v ekonomickou bublinu obřích rozměrů. Udělali to, co uměli nejlépe: pokusili se investovat mazaněji než ostatní. V době sofistikovaných finančních nástrojů trh s rizikovými hypotékami prostě „shortovali“. Ve velkém. A když hypoteční bublina praskla, spadlo jim do klína omračující množství peněz.¨

 

Big short – V útrobách stroje zkázy

Vydalo nakladatelství Dokořán

Autor: Lewis, Michael

Počet stran: 328 stran

Vazba: vázáno

Formát: 140×210 mm

Rok vydání: 2013

Cena: 350 Kč

ISBN: 978-80-7363-487-2

Více o knize se dozvíte zde 

O autorovi

Michael Lewis (* 1960) je americký žurnalista specializující se na finančnictví a autor mnoha knih o vývoji světové ekonomiky i o finančním pozadí sportu, informačních technologií a dalších oborů. Po absolvování Princetonu krátce pracoval v obchodě s uměním, poté však přešel do bankovního sektoru. Z práce pro proslulou, mezitím však již zaniklou walstreetskou firmu Salomon Brothers načerpal inspiraci pro svoji první knihu Liar’s Poker (1989, české vydání v přípravě), jejíž masivní úspěch ho přiměl zůstat u psaní. Mezi jeho další práce patří zejména Moneyball (2003), Home Game (2009), Big Short (2010, česky 2013) a Bumerang (2011, česky 2012).

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize