V hlavní roli rakovina duše

Zavolej smrt znovu
Tělo může zvolna zabíjet zprvu nenápadná rakovina. Co se ale stane, když zhoubné bujení zasáhne naše cítění? Pak tělo s nemocnou duší překročí práh zločinu…

Alespoň tak to líčí ve svém románu Zavolej smrt znovu britská autorka Ann Granger. Ta se narodila v roce 1939 v Portsmouthu v Anglii. Studovala jazyky a pak pracovala na britských konzulátech v zahraničí, mimo jiné i v Československu. Po návratu z diplomatických služeb do Anglie začala psát. Pod pseudonymem Ann Hulme stvořila své první historické romány, později však přešla k tvorbě detektivních děl. Má na svém kontě již hezkou řádku napínavých titulů, zařazených do čtyř sérií. Kniha Zavolej smrt znovu patří k Případům Mitchellové a Markbyho a u nás ji vydalo v letošním roce nakladatelství Motto.

Na počátku jsme svědky toho, jak Meredith Mitchelová sveze mladou stopařku k domu Tudor Lodge svých známých do Bamfordu. Nemá z toho vůbec dobrý pocit a hned se se svými obavami svěří Alanu Markbymu, který je jednak jejím blízkým přítelem, jednak superitendantem krajské policie. Ten na předtuchy své milé nedá, ale když je druhý den ráno nalezen majitel Tudor Lodge Adrew Penhallow mrtev, patří záhadná dívka k hlavním podezřelým. Obzvláště, když se ukáže, že měla eminentní zájem o finance zesnulého. Přesto tvrdí, že ona ho nezabila. Okruh podezřelých není moc široký – Andewova žena Carla sice byla v domě, ale kvůli migréně spala nadopovaná léky, jeho syn Luke se nacházel na kolejích kilometry daleko a hospodyně klevetila na schůzce pletařského klubu. Meredith zjistí, že Andrew měl spory kvůli pozemku se sousedem Harrym Sawyerem, jenže toho se někdo vzápětí pokusí upálit v jeho vlastním domě. Kdo a proč? Kde se bere v poklidném městečku najednou tolik zla a nenávisti?

Ann Grangerová píše velice jednoduše a otevřeně, přesto rozluštění zápletky dá trochu práci i pravidelnému čtenáři detektivek. Nic není tak, jak se to jeví na první pohled. Mrtvý vedl dvojí život a myslel si, že mu to projde. Jeho minulost ho však dostihla. Dlouhodobý nápor tajemství může působit jako jed trávící duši. Myslím, že autorka toto velmi dobře vystihla, stejně tak jako fakt, že člověk po prvním zločinu ztrácí zábrany a je schopen proměnit se ve vraždící monstrum. Přestože jeho slupka působí stále stejně, vnitřek může být vyhnilý rakovinou duše.

Hlavní hrdinové nejsou žádní superlidé. I oni musí řešit své vzájemné vztahy, v nichž se ocitají ve slepých uličkách. Meredith je mladá emancipovaná dáma s dobrým úsudkem, její přítel Alan zase touží po rodinném zázemí. Služební povinnosti se ovšem kříží s představou života tráveného v zajetých rituálech.

Grangerová na úzkém poli ústředních postav dovedně sehrála partii detektivního šachu, umě vmísila lásku na první pohled, nenávist i odpuštění. Bravurně vykreslila obyčejné pěšáky, kteří se snaží odvést pozornost od svých vlastních prohřešků, stejně jako náhody, které přejí připraveným. A mě mile potěšilo, že svoji roli zde sehrála i jedna drobnost přivezená z Prahy. Jaká? Neprozradím, pokuste se ji ve čtivém díle najít sami!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZavolej smrt znovu

Granger, Ann

Motto, 2013

Napsat komentář