Pohádka o napraveném lotrovi

O hruznem padouchu
Seznamte své děti s lotrem, jakému není na světě rovno. Věřte mi, že se jim čtení o nejzlejším padouchovi ze všech padouchů bude líbit.

Brožovaná lepená kniha O hrůzném padouchu Manfredovi má poměrně velký, netradiční rozměr 245 x 280 mm. Na knižním trhu je novinkou – byla vydána v lednu roku 2013 nakladatelstvím Albatros v Praze ve společnosti Albatros Media. Padoucha Manfreda vytvořil John Fardell a zároveň mu ve fantastických ilustracích vdechl i život. Tento anglický autor a ilustrátor v jedné osobě svými obrázky oživil také řadu dobrodružných příběhů. Momentálně žije se svou rodinou v Edinburgu.

Pohádka pro velké i malé čtenáře se odehrává na třiceti dvou stranách. Četla jsem ji své čtyřleté dcerce a sedmiletému synovi – pohádka je velmi zaujala. Je sice určena dětem od pěti let, ale po přečtení bych si ji koupila klidně i pro sebe. Jste zvědavi, co Manfred dělá tak strašného, že je nazýván padouchem? Prozradím vám, že unáší geniální vynálezce. Ti sedí klidně v pohodlí vlastní laboratoře nebo pracovny a Manfred je se svými gangstery přepadává, svazuje a odváží do svého sídla. Tam je nutí, aby pro něj vynalézali různá zařízení, kterými může překonávat překážky a zmocňovat se cenných předmětů. Daří se mu tak proniknout do muzea i do banky. Řádí se svými kumpány ve vodě i ve vzduchu. Ohrožuje výletníky na moři, ničí letadla, krade a loupí… Ošklivě se chová i ke svým gangsterům. Jednoho dne se ale stane něco, co Manfreda v jeho nespoutané činnosti zarazí. Chcete vědět, co způsobí změnu v Manfredově chování? Potom si přečtěte tuto pohádku.

Líbí se mi ilustrace propracované do nejmenších detailů, zachycující prapodivné pekelné stroje a zařízení, sloužící k nekalým účelům. Spoustu času jsem věnovala podrobnému studiu jednotlivých obrázků, jsou opravdu dokonalé – na jednom z nich Manfred „vycucává“ obrovským zařízením podobným vysavači všechny předměty účastníkům plavby, kteří po nich jen zoufale natahují ruce. Ve vzduchu jsou vidět šperky, hudební nástroje, pokrývky hlavy a dokonce i dort a jednotlivé svíčky. Na jiné zlý Manfred vyhazuje spoutaného geniálního vynálezce z balkonu. Ten s vyděšeným výrazem ve tváři padá do rukou jednoho z kumpánů. V rozsvěceném okně můžete vidět přes matné sklo odborné přístroje, které doma vědec používal, než ho unesli. Na ilustraci lze zahlédnout i policajta na obchůzce, který si trestného počínání Manfredovy skupiny ale bohužel nestačil všimnout. Každý obrázek v sobě skrývá bezpočet zajímavých detailů, které zabaví na dlouhou dobu vás i vaše děti. Publikaci tímto doporučuji čtenářům od pěti až do devadesáti devíti let.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO hrůzném padouchu Manfredovi

Fardell, John

Albatros, 2013

Napsat komentář