V okovech zvrácené touhy

fifty-shades-darker
Na pultech knihkupectví můžeme nalézt druhé pokračování veleúspěšného erotického románu Padesát odstínů šedi. Zvítězí láska a přitažlivost nad duševním traumatem z dětství?


Spisovatelka E. L. James si může gratulovat. I její druhý román Padesát odstínů temnoty, který u nás vydalo nakladatelství XYZ, láme rekordy v prodejnosti. Nadšené čtenářky dokonce stály v dlouhých frontách před knihkupectvími, aby se dověděly, jak bude pokračovat nejistý vztah poněkud průměrné Anastasie s naopak velmi nadprůměrným a pohádkově bohatým magnátem Christianem Greyem.

Na konci prvního dílu knižní trilogie jsme se dočetli, že Ana pod tlakem poznání Christianových temných choutek svého milence opustila. Rozchod to nebyl vůbec jednoduchý, Ana je naprosto zdrcená a náladu jí nezlepšuje ani nová práce ve vydavatelství. Christianovi evidentně také jejich vztah chybí, jelikož se kontaktu s Anou nevzdává. Netrvá dlouho a oba se k sobě vracejí, ovšem za naprosto jiných podmínek.

Tentokrát již nejde jen o sex a ukojení Christianových zvrhlých potřeb, na svět se začíná klubat opravdová láska. Ta ovšem bude muset překonat mnohá příkoří, Christianovou chorobnou posedlostí Anu kontrolovat počínaje a šílenou bývalou sexuální partnerkou s revolverem v ruce konče. Aninými city pořádně zamotá i Christianovo přiznání, při kterém se doví, proč je její milenec takový, jaký je. I když si je čím dál více jistá, že Christiana z celého srdce miluje, neví, jestli dokáže uspokojit všechny jeho potřeby…

První díl erotické série – Padesát odstínů šedi – mne zaujal. Již od začátku jsem sice nečekala žádný extrémní čtenářský zážitek a hlubokomyslné úvahy o životě, ale byla jsem příjemně potěšena čtivostí knihy a vhodně vystupňovaným erotickým nábojem. Druhý díl mne popravdě naopak zklamal. Čtivost sice přetrvala, přes šest set stran jsem měla za sebou za necelé tři dny, ale co se týče například zápletky, myslím, že kvalita poklesla.

Hned první vady, které jsem si na příběhu všimla, je neustálé omílání toho samého. Ana opakovaně přemýšlí buď nad tím, jestli je pro Christiana dost dobrá, když nedokáže plnit všechna jeho zvrhlá přání, nebo o tom, jestli se dokáže v budoucnu přes vrtochy svého přítele přenést. Zprvu mi její úvahy na tato témata nijak nevadily, ale když už je zopakovala po sto páté, začaly mě iritovat. Stejně tak neustálé rozplývání se nad Christianovým fyzickým zjevem. Po několika stech stranách už jsem si jakožto čtenářka byla doopravdy jistá, že Christian je nádherný, a poněkud mne zaráželo, že to bylo stejně ještě mnohokrát zdůrazněno, dle mého mínění naprosto zbytečně.

To, co by měl erotický román splňovat dokonale, tedy bravurní popisy erotických scén, začalo být ve druhém díle také poněkud nudné. Lidově řečeno začal být sex Christiana a Any „na jedno brdo.“ Když pominu fakt, že hlavní hrdinové nedokázali použít výtah, aniž by se na sebe divoce nevrhli (po několikátém opakování už mi to přišlo spíše úsměvné než eroticky laděné), mohla autorka nechat více vyřádit svou fantazii a využít potenciálu, který neobvyklý vztah mezi hrdiny nabízel.

Ačkoli by se na románu našlo ještě mnoho věcí, které se mi nezamlouvaly (například Anina „vnitřní bohyně“ a její roztodivné gymnastické kousky, rušící jinak zajímavé pasáže), nemohu popřít fakt, že jsem našla i místa, jež jsem přečetla jedním dechem. Nejvíce se jich vyskytovalo ve druhé polovině knihy, což mi dává naději, že poslední díl trilogie bude vygradováním celého příběhu, jaké bych u tak úspěšné knižní série čekala.

Knihu Padesát odstínů temnoty mohu doporučit nenáročným čtenářům (zde spíše čtenářkám), kteří primárně hledají erotický román a ne důvtipnou zápletku či plodné úvahy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFifty Shades Darker - Padesát odstínů temnoty

James, E. L.

XYZ, 2013

V okovech zvrácené touhy - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Marika Veselská Marika Veselská napsal:

    Mně právě ona vnitřní bohyně přišla skvělá, ale to je asi věc názoru.. :) Přečetla jsem všechny tři díly v angličtině a musím říct, že mě to tak bavilo mnohem víc než v češtině, překladem ty knihy hodně ztrácí..

Napsat komentář