Jak využít papírové čajové sáčky?

29sacky
Někteří lidé jsou nadáni velkou kreativitou. Nejenže jejich šikovné ruce dokáží vykouzlit krásné výrobky, ale někdy při procesu tvoření zužitkovávají i to, co jiní vyhazují. Pro někoho odpadky, pro jiného ideální materiál. Takovým mohou být například i papírové obaly od čajových sáčků…

Stačí vystřihnout ze sáčku čtvereček, udělat pár ohybů a přeložení, přidat kapku lepidla a máte originální ornament. Tato technika se nazývá Tea Bag Folding (neboli skládání čajových sáčků), a pro ty, kteří se s ní chtějí seznámit, je tu kniha s předvídatelným názvem Skládání čajových sáčků. Napsala ji Ludmila Drozdková a vydalo ji v tomto roce nakladatelství Graga v edici Šikovné ruce.

V útlé publikaci je čtenář nejprve seznámen s historií a základy této techniky. Dozví se, jaké pomůcky ke tvoření budou potřebovat, z jakého papíru tvořit (chce vyzkoušet i jiné papíry než jen čajové sáčky), kdy použít lepidlo v tyčince a kdy zase tekuté, … Seznam několika pravidel, které je třeba dodržovat, ocení zejména ti, kteří se skládáním čajových sáčků teprve začínají a kteří nemají zkušenosti ani s origami, z něhož do jisté míry tato technika vychází.

Následuje samozřejmě část s postupy skládání. Těch je celkem 17. Jednotlivé kroky skládání jsou vyobrazeny ve formě fotek. Někdy je to nevýhodné, protože na první pohled není jasné, jak čtvereček papíru poskládat. Některé kroky by bylo vhodnější zobrazit jako ilustraci, s označením cípů a stran. Ostatně i sama autorka na začátku knihy čtenáře nabádá, aby si skládání vyzkoušeli nejprve na obyčejném kousku papíru. A v případě, že narazí na krok, který je problematický, ať se vrátí zpět a zkouší to poskládat znovu a znovu, dokud se jim sklad nepodaří. Úplní začátečníci zřejmě mohou při skládání tápat. Navíc jsouněkdy zobrazeny i kroky, které lze naprosto bez problémů vynechat, protože jsou zbytečné a na výsledek žádný vliv nemají.

Zklamáním může být i to, že autorka ve všech 17 postupech využívá tzv. dlaždice, speciální vzory pro Tea Bag Folding. Část nápadů tedy nelze aplikovat na obyčejné čajové sáčky. Kdo si právě tento typ skládání bude chtít vyzkoušet, bude muset speciální vzor buď najít na internetu a sám si ho vytisknout, případně zakoupit v některém e-shopu s kreativními potřebami. Například takovém, který provozuje autorka knihy (viz závěr knihy). Kniha v tomto směru tak trochu působí dojmem, že se jedná o reklamu na autorčin e-shop.

Je velká škoda, že Ludmila Drozdková nevyužívá čajové sáčky. O to větší, že se jedná o českou autorku, která by ke skládání mohla využít sáčky, které jsou u nás všem snadno dostupné. Nemluvě o tom, že použitím zakoupených speciálních archů papíru ztrácí na významu i jedna z nosných myšlenek – zužitkování materiálu, který by jinak skončil v odpadkovém koši, materiálu, který není nutné složitě shánět a kupovat. Do jisté míry lze namítnout, že obsah knihy nekoresponduje s jejím názvem – Skládání čajových sáčků.

Bylo by vhodné, kdyby u jednotlivých postupů autorka uvedla, jak jsou náročné (například zda jsou dostatečně snadné i pro děti) a jak dlouho trvá poskládat uváděný vzor. Chtějí-li rodiče tvořit se svými ratolestmi, může jim absence těchto údajů způsobit nepříjemnosti. Stačí jen nevědomky zvolit složitější postup či časově náročný vzor, a především mladší děti může tvoření přestat bavit.

Poslední část knihy je ukázkou řady způsobů, jak lze poskládané tvary využít. Nejčastějším, a poměrně předvídatelným způsobem je samozřejmě dekorace přáníčka. Ale jsou tu i další možnosti – jmenovky, záložky do knížky, dozdobení krabice na nejrůznější „poklady“, … Je to pozoruhodná ukázka kreativity, ze které lze načerpat spoustu inspirace pro nejrůznější tvoření.

Rodiče zřejmě ocení i několik tipů, kterak mohou pomocí poskládaných čtverečků vyrobit se svými dětmi obrázek. Stačí zvolit jednobarevný papír, vybrat některý z jednodušších postupů a děti jistě snadno vykouzlí sluníčko, stromeček, motýlka či různé druhy kytiček.

Má-li kniha posloužit jako inspirace, jako ukázka různých možností skládání a využití vzorů, pak svůj účel jistě splňuje. Výhrady lze mít k poněkud nevhodně zvolenému titulu knihy a k ne vždy vhodným fotografiím postupu skládání. Především rodičům by pak pomohlo i více informací k jednotlivým postupům.

Záleží tedy jen na vás, co od knihy očekáváte a zda vás kniha uspokojí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkládání čajových sáčků
Tea Bag Folding

Ludmila Drozdková

Grada

Napsat komentář