Po stopách prvorepublikového zločinu

zlocin-vasnejpg
Chladnokrevní vrazi, podvodníci, kasaři i překupníci drog – sorta podsvětí, se kterou se potýkal filmový rada Vacátko. Byl tehdejší svět zločinu odlišný od tohoto našeho? A jak to všechno tenkrát bylo doopravdy?

Blanka Kovaříková a Miloš Vaněček vydali v loňském roce v nakladatelství Brána publikaci Zločin a vášně za rady Vacátka, se kterou se všichni čtenáři mohou vydat do doby, kdy na pražské kriminálce sloužil více než úspěšný kriminalista Josef Vaňásek, skvěle ztvárněný na filmovém plátně hercem Jaroslavem Marvanem.

Publikace nabízí perfektně zpracovaný obraz dávno minulých časů, jenž přivítají nejen všichni milovníci televizního seriálu Hříšní lidé města pražského. Blanka Kovaříková touto knihou volně navazuje na předchozí titul Rada Vacátko a jeho hříšní lidé. Miloš Vaněček jí byl asi nejužitečnějším odborným poradcem. Pracoval například v Národní protidrogové centrále – autorka tento fakt nepochybně ocenila při zpracování kapitoly pojednávající právě o drogách. Ty se samozřejmě vyskytovaly i v tehdejší době. A nabízí se tedy i srovnání se současností (a to nejen u tohoto tématu). Jaká byla tedy realita za první republiky v této oblasti? Jak pracovali vyšetřovatelé s prostředky, které měli k dispozici, na případech, kdy nám stačí zadat data do počítače?

Celou publikaci provází atmosféra jako vystřižená ze starých černobílých filmů. Je evidentní, že autorům nešlo jen o pouhé sepsání nějakého výčtu případů a seznamů postav ze světa zločinu i spravedlnosti, ale že zároveň vše, každé slovo, nostalgicky prožívali. A právě nostalgie tvoří základ celé knihy a činí z něj unikátní dílo interpretující život tehdejší společnosti. To navíc ještě zvýrazňují dobové černobílé fotografie a tiskové materiály, jež vycházely za první republiky.

Stejně jako u televizního seriálu budou i v knižní podobě čtenáři nadšeně prožívat případy, které pražská kriminálka řešila. Nechybí napětí, malinko záhad a samozřejmě emoce. Dozví se i řadu zajímavostí. Například komu se mezi detektivy říkalo „Muž s nejčistším límečkem v Praze“, jaké byly nejznámější pražské prostitutky a jak se ke svému řemeslu vlastně dostaly, a poslechnou si i pravdu o policejním lékaři Dr. Jaroslavu Teplém, který ohledával mrtvolu ministra Jana Masaryka a byl zavražděn. Nebudou chybět ani pikantní příběhy ze soukromého i „profesního“ života kasařů, vrahů a zlodějů. Na čtenáře také čeká zajímavá prohlídka pražských věznic, kde zjistí, jak se v nich tehdy zločincům žilo…

Publikace poskytuje precizní přehled vývoje zločinu za první republiky, včetně chování lidí v něm iniciovaných. Je napsána s láskou a úctou, čímž vytváří kouzelnou, nostalgickou atmosféru starých časů. Nejde však o žádný pohádkový příběh. Autoři nabízejí k pochopení realitu tehdejšího světa zločinu, ve kterém byli vrazi stejně nelítostní jako dnes. Je ale otázka, jak čestně a spravedlivě jednali policisté tehdy ve srovnání s dneškem, kdy snad až příliš často slýcháme z médií zprávy o korupci právě tam, kde čekáme bezpečí…

Kniha vybízí k zamyšlení, konečný závěr si už musí udělat každý sám…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZločin a vášně za rady Vacátka
Nové příběhy z pražské Čtyřky

Kovaříková, Blanka - Vaněček, Miloš

Brána, 2013

Po stopách prvorepublikového zločinu - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Děkuji neznámé autorce – Ivče – za krásnou recenzi, je pro mě velkou posilou. Dnes mě potěšil i rozhlasový pořad Standy Motla Stopy, fakta, tajemství, který se věnuje kapitole o kokainistce Elsičce.
    Ať se vám daří!

    Blanka Kovaříková

Napsat komentář