Legenda, která spojuje Tolkienovy příběhy

legenda
Všechna díla, která napsal J. R. R. Tolkien, se setkala s velice kladným ohlasem. Podle některých jsou natočeny i filmy. Ne vše ale bylo pro svět již objeveno.

Syn slavného spisovatele Christopher se rozhodl vydat další dílo z otcovy pozůstalosti. Tentokrát se jedná o Legendu o Sigurdovi a Gurdún. Kniha se stejnojmenným názvem vyšla na začátku prosince roku 2012 v nakladatelství Argo.

J. R. R. Tolkien se proslavil hlavně díky své smyšlené Středozemi. Zemi, kde se čtenář mohl seznámit se zajímavými bytostmi, jako jsou elfové, hobiti či skřeti. Tolkien byl anglickým spisovatelem, filologem a univerzitním profesorem. Narodil se v roce 1892 v dnešní Jihoafrické republice. Ve třech letech se přestěhoval s matkou do Anglie

Studoval na Oxfordské univerzitě, kde později působil i jako profesor. Po dokončení školy se plně věnoval literatuře. Rok před svou smrtí obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria. Velká část jeho díla je věnovaná Středozemi. Obsahuje romány i další podklady, které pojednávají o historii tohoto bájného místa. Zbytek jeho tvorby pak patří dětem. Jsou to především pohádky a různé legendy.

Nejnovější dílo je již čtvrtou knihou, kterou za něj vydal jeho syn. Dílo vypráví o počátku světa. Nesouvisí nijak s dílem o Středozemi, ale pomáhá čtenáři ucelit si pohled na tak skvělého autora, jakým Tolkien určitě byl. Text vychází hlavně z jeho zájmu o staroseverskou tématiku, o ságy a eddické básně. Dílo vychází bilingvně, i se všemi Christopherovými komentáři, kterými text prokládá. Christopher Tolkien osvětluje vztah ke starým památkám a komentuje problematická místa, která by nemusela být čtenáři úplně jasná. Tato legenda je převyprávěním severské ságy Völsunga. Její prvky se však objevily v známém příběhu Húrinovy děti.

Příběh začíná stvořením světa. Postupně se seznámíme s různými osobnostmi, které byly pro určitou dobu důležité. Hlavními hrdiny jsou ale Sigmund, jenž měl dvojče Signý. Signý byla krásná žena, která se musela podvolit a vzít si krutého Siggiera, aby posílila otcovu moc. Jejich příběh ale nekončí moc šťastně. To ale není vůbec důležité.

V básni nechybí kouzla a bájné bytosti, které jsou přítomny v každém Tolkienově vyprávění. Zde je takovým nejdůležitějším tvorem drak, který upozorní Sigmunda na dávnou kletbu. Potkáme zde i staré známé skřety. Zveršované vyprávění může někomu plynout poměrně pomalu. Je to těžší čtení, ale na to jsou příznivci Tolkiena již zvyklí, a proto se jistě nenechají zastrašit nezvyklým formátem a s chutí se do díla pustí.

Knihu doporučuji každému čtenáři, který propadl kouzlu Pána Prstenů. Dílo se sice vymyká představě o psaní tohoto slavného spisovatele, ale má své místo v Tolkienově tvorbě stejně jako Hobit či Pán Prstenů. Je to dobrodružné vyprávění o lásce, zradě i bohatství.

Nechte se proto vtáhnout do působivého příběhu, který je krásně zveršován a podáván s láskou k literatuře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLegenda o Sigurdovi a Gudrún
The Legend of Sigurd and Gudrún

Tolkien, J. R. R.

Argo, 2012

Napsat komentář