Hlasy, které jen tak nezmizí

střípky duší (3)
Od té doby, co začala Lenzi slyšet hlasy, má obavy, že blázní. Její otec trpěl vážnou psychickou chorobou, kterou ukončila až sebevražda. Lenzi se bojí, že skončí stejně jako on, i přes podporu jejího přítele Zaka. Naštěstí se v jejím životě objeví Alden, jenž jí jako jediný dokáže pomoci…

Fantasy román Střípky duší, který u nás vydalo nakladatelství Cooboo, je debutem americké spisovatelky Mary Lindseyové. Autorka nyní pracuje na jejím pokračování, jež by mělo vyjít na začátku roku 2014.

Od otcovy smrti Lenzi pronásledují hlasy, které ji prosí o pomoc. Na jejich utišení nepomáhají ani léky ani vlídná slova jejího přítele Zaka, jenž se snaží dívku přesvědčit, že není blázen. Ve chvíli, kdy si Lenzi myslí, že je vše ztraceno, objeví se před ní Alden, mladík, o kterém se dívce mnohokrát zdálo.

Alden Lenzi vysvětlí, proč slyší hlasy. Jakožto mluvčí musí pomáhat ztraceným duším vyřešit si své záležitosti, jež je drží na zemi. Alden je její strážce, jehož úkolem je dívku chránit před zlovolnými dušemi, které se budou chtít zmocnit jejího těla. Lenzi ale nejvíce překvapí informace o tom, že toto povolání s Aldenem společně vykonávají již několik životů, avšak na rozdíl od něj si na ně Lenzi z neznámých důvodů nevzpomíná…

Tempo děje se na začátku knihy poměrně táhne, nicméně pokud se prokoušete prvními kapitolami, brzy vás autorka odmění trochu zajímavějšími a dynamičtějšími pasážemi. S rostoucím počtem stran přibývá i napětí, což má za následek, že závěrečných padesát stránek přečtete jedním dechem a knihu neodložíte, dokud ji nedočtete do posledního slova. Pokud si rozhodnete Střípky duší přečíst, čeká vás tři sta stran zajímavého čtení, okořeněného romancí i nečekanými zvraty.

Hlavní hrdinka Lenzi (které lidé, jež ji znali z minulých životů, říkají Rose) je typ dívky, do které se snadno vcítíte. Po smrti otce našla útěchu u přítele Zaka, jenž se snaží dívce s jejími běsy pomoci. Matce se Lenzi bojí svěřit, jelikož ví, čím vším si prošla, když onemocněl její otec. Jakmile se dívka od Aldena dozví o svém poslání, neví, co má udělat. Zda se snažit hlasy ignorovat a dál žít život po boku Zaka, anebo být s Aldenem a pokračovat v tom, v čem vynikala v minulých životech.

Postava Aldena spadá do kategorie „kluci snů“. Je to chytrý, rozumný a velmi atraktivní mladý muž, který by pro Lenzi i zemřel. Avšak kvůli jeho striktnímu dodržování pravidel, jež stanovila Intervenční Rada, která na mluvčí a jejich strážce dohlíží, čas od času působí suchopárně a upjatě.

Na druhé straně je tu Zak, mladík, jenž tu byl pro Lenzi ve chvíli, když ho nejvíce potřebovala. Pomohl jí vyrovnat se se smrtí jejího otce a domnívá se, že její potíže s hlasy lze vyřešit Xanaxem, lékem na úzkost. Zak má však nemalé problémy s alkoholem a se žárlivostí, což nelze ani kvůli jeho hudebnímu talentu přehlédnout.

Opomenout nemohu ani dva další strážce, kteří do děje značně zasahují, zrzka Raciho a svalnatou Maddi. Oba se snaží Lenzi pomoci se se svým posláním vyrovnat a připomenout jí, jak silná a sebejistá byla ve svých minulých životech.

Záporem této knihy je fakt, že si občas řeknete, že o podobných situacích, které se ve Střípkách duší objevují, jste si přečetli už v některých jiných, slavnějších románech. Zato velmi zajímavě napsané byly pasáže věnované pomoci bloudícím duším.

Přestože byl vývoj románu Střípky duší mnohdy předvídatelný a milostný trojúhelník je přeci jen značně ohrané téma, děj mě celkově bavil a postavy jsem si v průběhu knihy oblíbila.  Nicméně je mi jasné, že si na ně za nějakou dobu vzpomenu jen stěží.

Ukázka z knihy

Budu tě mít. Jsi moje. Vzdej se.

„Nikdy nebudu tvoje. Nikdy se nevzdám!“

Břichem mi projela ostrá bolest. Viděla jsem, že mi tričkem prosakují kapky krve. Utíkej! Rychle jsem se vyzula z těch červených bot. Slyšela jsem, jak se mi vysmívá, když jsem brala schody po dvou dolů k parkovišti. Utíkej! Musela jsem se dostat pryč. Další seknutí přes břicho.

„Nikdy!“ Řvala jsem a utíkala mezi auty k ruskému kolu. Měla jsem pocit, že mi něco drásá vnitřnosti, jako když se trhá suchý zip. Alden měl pravdu. Nebyly to jenom hlasy. Tenhle hlas mi způsoboval krvácení. Vstoupil do mého těla. A já jsem teď hostila jeho duši. (str. 54)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStřípky duší

Lindseyová, Mary

CooBoo, 2012

Napsat komentář