Přijíždí kouzelník Kulifer…

Myš, krtek a kouzelníci
Kouzla jsou všude kolem nás, stačí se jen dívat. Věřte nebo ne, skutečně existují!

Hledáte-li nějakou knihu pro dítě, které už umí všechna písmenka a rádo by si  samo přečetlo text, pak je tady další titul ze známé edice První čtení, kterou vydalo nakladatelství Albatros. Jmenuje se Myš a Krtek, kouzelníci a vyšel v Praze roku 2012. Autorem je Wong Herbert Yee.

Obsahem malé útlé knížky pro mladé čtenáře je milý příběh odehrávající se v přírodě. Hlavními hrdiny jsou kamarádi Myška a Krtek. Krtek miluje kouzla a tak, když do lesa ve svém obytném voze přijíždí kouzelník Kulifer, usadí se i s myškou v první řadě. Nesedí samozřejmě v nasvětleném sále, ale na obyčejných kládách ze dřeva. Po každém kouzelnickém čísle Krtek nadšeně tleská a provolává slova slávy. Jakmile se nešťastnou náhodou převrací kouzelníkovi stůl a kouzla a tajemství se odhalují, Krtek přichází o všechny iluze. Potom je na Myšce, aby kamaráda vyléčila ze špatné nálady a dokázala mu, že opravdická kouzla v přírodě skutečně existují a že se nejedná o žádný trik! Jakým způsobem se Myška rozhodně kamarádovi pomoci, jak se sama stane mocnou kouzelnicí a zda její nápady Krtkovi pomohou, to se dozvědí začínající čtenáři, pokud dočtou tento příběh až do konce.

Knížka je určena pro začínající čtenáře. Písmo je větší, věty jsou většinou jednoduché. Občas se objevují i slova napsaná pouze tiskacím písmem, jako jsou citoslovce PUF! PRÁSK! BUM! PUF! ŤUK-ŤUK-ŤUK nebo ČÁRY MÁRY FUK. Publikace je pěkně a bohatě ilustrovaná, což na mé děti působilo přitažlivě.

Vytknout bych chtěla pouze fakt, že se v knize několikrát objevuje slovo šoubyznys, které mi v textu „nesedí“. Vadilo mi také použití neobvyklého slova košile s fižím. Myslím, že tento termín nepatří do standardní slovní zásoby malých dětí. Kouzelníkovo oblečení mohlo slovní zásobu dětí obohatit o jiné, daleko známější pojmy, jako je například sako, eventuelně smoking. Nicméně po několikerém přečtení příběhu mé ratolesti vědí, že bohatá krajková ozdoba košil společenského stylu se nazývá fiží…

Možná již znáte příhody Myši a Krtka z předcházející knížky s názvem Myš a Krtek, dobří sousedé. Tato další příhoda je pro milovníky knížek neméně zajímavá a mým dětem udělala velkou radost. Proto musím publikaci doporučit. Myslím, že je vhodná nejen pro začínající čtenáře, ale i pro starší předškoláky, kterým by příběh mohli přečíst rodiče.

Ukázka z knihy

„ ČÁRY MÁRY FUK“, zvolal Kulifer-

a odhodil plášť.

Z klobouku čouhaly dvě dlouhé uši.

BÁC! Krtek udělal kotrmelec.

Diváci šíleli.

Myška vyskočila.

„Bravo!“ pískala.

„Nádhera!“ jásal Krtek. (str. 25)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMyš a krtek, kouzelníci

Herbert, Yee Wong

Albatros, 2012

Napsat komentář