Ať si vaše děti hrají a u toho přemýšlejí

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Chcete-li svým mladším školákům trochu protočit mozkové závity, pořiďte jim knížku, u níž budou muset přemýšlet. Jednu takovou vám představím ve své recenzi.

Velmi pěkně zpracovaný pracovní sešit určený pro děti ve věku od šesti do osmi let právě v tomto roce vydalo nakladatelství Grada. Autory jsou Alena Nevěčná a Jiří Nevěčný. Jmenuje se Šikulka Vendy – Logické hrátky. Jednotlivá cvičení jsou volena tak, aby rozvíjela dětskou osobnost, smyslové a rozumové schopnosti. Malí školáci se pomocí nich učí analyzovat a samostatně přemýšlet. Celou knížkou děti provází červený kašpárek s rolničkou na čepici Vendy.

Kniha je koncipována podle následujícího schématu: Na vnitřní straně obalu je pro čtenáře připraven rozvrh hodin. Poté Vendy oslovuje malé školáky a vybízí je, aby se pustili do plnění úkolů. Slibuje jim, že bude nápomocen, kdyby bylo třeba. Pokud by si některým cvičením nebyli jisti, upozorňuje je na nápovědu v zadní části knihy. Než se ale pustí do práce, mají vyplnit své jméno, adresu a přezdívku. Myslím, že takovéto „přihlašovací údaje“ vyplní každý prvňáček nebo druháček rád. Na šedesáti čtyřech stranách na děti čeká spousta úkolů na hledání souvislostí, doplňování logických řad i porovnávání objektů. Čtenáři si procvičí zejména logiku, paměť a rozvíjí si poznávací schopnosti. V zadní části knihy, jak  jsem již zmínila, najdou řešení těžších cvičení a na samotném konci publikace má Vendy pro šikovné školáky nachystáno vysvědčení. Je přichystáno i razítkem a nezbytným obrázkem Vendy. To jim za odměnu mohou vyplnit rodiče – chybí jen dopsat místo, datum a připojit svůj podpis. Je to jistě motivující nápad a moc se mi líbí.

Úkoly jsem dělala společně se svým prvňáčkem a zaujalo mě například cvičení, v němž má dítě spojit vždy surovinu s konečným produktem. Žák spojuje tyto dvojice z venkova: cukrová řepa – cukr, koláč – obilí, židle – strom, ovce- svetr, sýr – kráva.Vyprávěli jsme si poté, jaký je postup výroby, než vznikne hotová věc. Nápadité jsou také úkoly, v nichž se mají přiřazovat k sobě správné poloviny věcí a vyhledávání objektu podle určitých znaků – například: Housenka se ztratila a nemůže najít svůj dům. Ví jen, že její domek má kulatá okna, dveře ve tvaru obdélníku a komín. Děti mají najít mezi několika domečky ten správný.

Pro děti jsou lákavé barevné ilustrace. Některé obrázky jsou černobílé – ty si mohou  vybarvit. Mému synovi se celý pracovní sešit moc líbil, úkoly jsou motivující. Určitě tento titul doporučuji a chtěla bych podotknout, že nakladatelství Grada vydalo také sešit s úkoly pro mladší věkovou kategorii od pěti do sedmi let. Jmenuje se Šikulka Kája – Hledám a pamatuji si.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠikulka Vendy
Logické hrátky

Alena a Jiří Nevěční

Grada

Napsat komentář