Co se stane, když ve škole zmizí písmenka?

písmenka_grada1
To by bylo asi velké neštěstí. Jak by se malí prvňáčci učili? Tomu se rozhodně musí zabránit…

Novinka z pera Lenky Rožňovské s názvem Ukradená písmenka, kterou vydalo letos nakladatelství Grada, zavede malé čtenáře do školy, kam se vypravil i klokánek Vendelín. Že by dostal chuť učit se číst, psát a počítat? Kdepak. Přivedla ho sem jeho zvědavost. Vendelín je totiž velký neposeda a v nestřeženém okamžiku se mu podařilo přeskočit plot a utéci své mamince klokanici. A namířil si to rovnou do školy, kde objevil první třídu. A protože neuměl číst, aby si přečetl, v jaké budově se nachází, myslel si, že se ocitl tam, kde si může dělat, co chce. A tak tam ztropil pěkný nepořádek, a navíc si na památku odnesl deset písmenek abecedy. Takto to ale přece nemůže zůstat. Školník Dobrásek, který spoušť po klokanovi objevil, si je vědom, že se musí písmenka vrátit na tabuli, aby se je děti mohly naučit. A tak se vydá po stopách neposlušného klokánka. A uzavře s ním zajímavou dohodu. Aby mu Vendelín písmenka vrátil, za každé z nich mu poví jednu pohádku…

Jak sám název napovídá, knížka je určena především pro prvňáčky, kteří začínají svůj boj s abecedou. Každá z pohádek je zaměřena na jedno dané písmenko. Jde o příběhy nejen veselé, ale hlavně také poučné. A to nejen pro Vendelína, ale zcela pochopitelně pro malé čtenáře. Autorka předkládá různé charakterové vlastnosti a jednání, se kterými se děti setkají v běžném životě – podvod, lhaní, neposlušnost, ale i pomoc druhým v obtížné situaci… To vše je ideálně zakomponované v pohádkách, které děti nejen pobaví, ale přiblíží jim zajímavou formou, pro ně zatím obtížný svět abecedy.

Díky příběhům děti poznávají a procvičují si písmenka. Nejenže je vidí v textu, ale jsou rovněž vyobrazeny na ilustracích Kataríny Ilkovičové, jež jsou velmi povedené, vynikající barevností, originálním nápadem a netradičním zpracováním. Nutno dodat, že se Kataríně Ilkovičové podařilo na jediném obrázku skvěle popsat zápletku pro každou pohádku. A to tak, že děti zvládnou vyprávět s pomocí jejích kreseb celý příběh samostatně.

Jedná se vesměs o pohádky veselé, které se vyznačují jednoduchostí, jež je velmi vhodná právě pro věkovou kategorii malých školáčků. Text je rovněž upraven pro první čtení – větší písmenka, kratší věty, dialogy a nepříliš dlouhé příběhy, aby děti udržely pozornost.

Pro své zpracování na mě velmi zapůsobila Pohádka za písmenko G, která na malém prostoru, jejž měla autorka k dispozici, velice zajímavě popsala jednu z „možností“, jak si toto písmenko našlo své místo v abecedě. Ostatně, většina z příběhů vypráví velice zajímavé události, kterými si musí projít písmenka na své cestě za poznáním i uznáním. Trochu mě zamrzelo, že asi dvě pohádky na mě působily v samém záběru jakoby zrychleně… Sice začínaly úžasně, slibovaly nádherné počtení, pak mi ale přišlo,  že závěr byl trochu unáhlený a proběhl snad až příliš rychle na to, jak rozvláčně začínal. Nevím, zda za to mohl omezený prostor pro jednotlivé příběhy, nebo je to jen mé zdání…

Ovšem musím dodat, že celkový dojem z knížky je úžasný a určitě bych ji doporučila nejen prvňáčkům. Předčítala jsem ji i pětiletému předškolákovi, který byl z trampot klokana Vendelína i z „usmiřovacích“ pohádek nadšený a dlouze jsme si po každé z nich povídaly o tom, co vyprávěly. Jedná se o velmi krásný titul, který potěší, i něco nového naučí. A tak to má být.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUkradená písmenka

Rožnovská, Lenka

Grada, 2012

Napsat komentář