Obrázkové povídání

lada
Komiks je v současné době velice moderním stylem. Málokdo však ví, že byl populární už mnohem, mnohem dříve. Pojďte se podívat s touto knihou do minulosti.

Soubor Nezbedné komiksy vydalo nakladatelství Plus v listopadu roku 2012. Autorem byl známý ilustrátor, malíř i spisovatel. To, že vytvářel komiksy, se o něm ale moc neví. Kniha, kterou připravil Tomáš Prokůpek, přináší svým čtenářům část tvorby, jež byla poměrně přehlížená. Najdeme zde dílka, která vycházela původně v Humoristických listech v letech 1908-1916.

Autorem těchto komiksů je Josef Lada. Narodil se v roce 1887 do rodiny ševce. Proslul hlavně svými dokonalými ilustracemi, které zdobily nejednu známou knihu. Mezi jeho nejznámější postavy patří například kocour Mikeš. Hodně z nás ho má také zařazeného jako skvělého autora dětský knížek. To všechno byl, a ještě mnohem víc. Svým komiksem dlouhou dobu bavil čtenáře Humoristický listů. V současné době můžeme také v jeho rodném kraji projít dvě naučné stesky, a to Cestu kocoura Mikeše a Pohádkové Brusiče.

Tomáš Prokůpek je český autor a vydavatel. Jeho největší vášní je však komiks. V České republice se řadí mezi přední odborníky na historii tohoto žánru v našich zemích. Při svém bádání v Památníku národního písemnictví objevil dosud nepublikované ilustrace Lady. V monografiích Josefa Lady o komiksu nikdy moc řečeno nebylo. Jejich autoři tyto obrázky spíše používali jako ilustrace a nikdy nevyužili celý potencionál, kterým rozhodně disponují. Proto se Prokůpek rozhodl ukázat, že obrázkové seriály jsou stejně cennou prací jako ostatní části díla Josef Lady. A nakonec pomohl na svět publikaci, která zajisté zaujme všechny milovníky tohoto spisovatele.

V Nezbedných komiksech nalezneme různé příběhy, jež většinou vypovídají o událostech, které se mohly stát tehdejším obyvatelům. Jsou vtipné a vkusné. Lada samozřejmě nevynechal ani nadpřirozené bytosti, a tak si můžeme přečíst i o hastrmanech a mluvících zvířatech. Je to prostě Lada v celé své kráse. Obrázky jsou úžasné, ale humor dost satirický a občas drastický. Vše je ale vyvedeno dobře a nikoho by nemělo nic urazit.

V souboru chybí pouze komiksy, které reagovaly na tehdejší politické poměry. Dnešnímu člověku by totiž nemusely nic říci. I tak je to zatím nejucelenější soubor, jenž dosud vyšel.

Kromě komiksů obsahuje dílo také stručnou historii Ladova komiksu, kterou zasvěceně líčí autor Tomáš Prokůpek. Člověk se zde dozví, kde Lada čerpal svou inspiraci a jak se jeho tvorba postupně vyvíjela. Na konci knihy pak také čtenář nalezne přehled výtisků, kde byla jednotlivá dílka vydána.

Kniha se mi líbila. Ilustracím není co vytknout a doprovodné texty perfektně ladí se zbytkem. Knihy, které ilustroval nebo napsal Josef Lada, jsem měla jako malá holka ráda. Je skvělé, že i dnes je tento autor oceňován a líbí se i dnešnímu náročnému divákovi či čtenáři.

Doporučuji všem, kteří mají tohoto autora rádi. Určitě potěší jako dárek pro někoho z vašich blízkých.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNezbedné komiksy

Lada, Josef

Plus, 2012

Napsat komentář