Španělsky hravě a barevně. Vamos!

1184187_80950914
Chcete se naučit španělsky nebo alespoň zvládnout základy tohoto jazyka? Nová učebnice pro samouky vám pomůže, aniž byste museli navštěvovat drahý jazykový kurz.

Španělština pro samouky a věčné začátečníky je publikace sestavená Olgou Macíkovou a Ludmilou Mlýnkovou. Učebnice vyšla v nakladatelství Edika ve společnosti Albatros Media v roce 2012.

Kniha je rozdělena do dvaceti kapitol a každá se věnuje určité problematice. V jedné pracujete se slovesem tener (mít), v jiné zase se ser (být), učíte se časovat slovesa zakončená na –ar, v další lekci na –cer. Na úvod však nečekejte nic těžkého, důležité je naučit se správný přízvuk, jenž se jednoduše naučíte z přiloženého CD, a samozřejmě výslovnost. Člověk, který španělštinu neovládá má tendenci jednomu z Baleárských ostrovů – Mallorce – říkat jednoduše „Malorka“, ti zběhlejší v jazyce ale vědí, že správná výslovnost je „Majorka“.

Každá kapitola se zaměřuje na čtyři hlavní oblasti – poslech, psaní, mluvení a čtení. Gramatika je přehledně vyznačena v rámečcích, takže při opakování nemusíte zuřivě listovat a hledat, ale bezpečně poznáte, že žluté rámečky patří právě jí. Chcete-li se rovnou učit celé věty, pak se zaměřte na rámečky zelené. Pro někoho je učení se frázím a celým větám přínosnější než se učit gramatiku zvlášť a až následně slovní spojení a věty vytvářet.

Po každých čtyřech lekcích vás čeká opakování, a přestože výsledky najdete v samém závěru publikace, nešiďte se, a zkuste poctivě cvičení vypracovávat. Na konci knihy máte k dispozici i slovník vytvořený ze slov v jednotlivých kapitolách, překlady textů a poslechových cvičení a samozřejmě i přehled časování sloves.

Naopak hned zkraje knihy je i přehled nahrávek, které se nacházejí na přiloženém CD. Aby učebnice byla vzhlednější, barevnější, a především zábavnější, je doplněna o nespočet barevných a vtipných kreseb ilustrátorky Jaroslavy Kučerové.

Španělština pro samouky a věčné začátečníky bude vyhovovat jak těm, kteří ještě neměli příležitost se s jazykem osobně seznámit, tak i lidem, co se sice už pár let seznamují, ale dál ještě nepokročili. Jedná se o typickou středoškolskou učebnici s mnoha texty ke čtení a poslechu, s ještě větším množstvím doplňovaček a nezbytné gramatiky. Nepřekvapí ani neurazí, ale baví-li vás učit se cizím jazykům zábavnou formou za použití barevných učebnic, plných ilustrací a fotografií, pak nic nezkazíte tím, že si ji pořídíte. Na druhou stranu – máte-li už doma některé z učebnic používaných na středních školách (Fiesta, Aventura,…) , pak vězte, že tahle se od nich nijak neliší.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠpanělština pro samouky a věčné začátečníky
+ CD

Macíková, Olga

Edika, 2012

Napsat komentář