Poznají vaše děti všechna nákladní auta?

Nákladní auta
Skoro všechny děti v předškolním věku zajímají předměty, které se hýbou, vydávají zvuky a svítí. Naučte své děti poznávat různé druhy nákladních automobilů!

Obrázková kniha Nákladní auta má trochu netypický rozměr čtverce se stranou dvacet centimetrů. Do malé kabelky se mi tedy nevejde, ale přečetla jsem ji svým dětem několikrát doma. Vyšla v nakladatelství Grada v roce 2012. Je z edice Předškoláček.

Ne všechny publikace, které se honosí tím, že jsou určeny pro předškoláky, jsou skutečně pro předškolní děti vhodné. Tato knížka je určena dětem od tří do šesti let. Musím konstatovat, že je opravdu srozumitelná právě této věkové kategorii a úkoly v ní uvedené mohou předškoláci splnit.

Na jedenácti dvojstranách je pro nejmenší čtenáře připravena spousta nákladních aut v prostředích, kde se s nimi mohou nejčastěji setkat. Seznamují se tak s nákladním vozem, který má nasazenou radlici na odhrnování sněhu. Na jiné dvojstraně černoši nakládají do kamionu exotické ovoce, které odvezou z teplých krajů až do Prahy. Dodávka má za úkol odvézt nábytek, který lidé v obchodě zakoupili. Jinde poznávají, co je to karavan a jak je uvnitř vybaven. Při cvičení hasičů nechybí hasičská auta. Užitečný popelářský vůz odváží odpadky. Z výrobního pásu se na zádech kamionu vezou zbrusu nová auta. Jako další se představuje mrazicí vůz, domíchávač na stavbě a autojeřáb v zoologické zahradě.

Tato velmi hezky zpracovaná kniha Zdeňky Študlarové není jen přehlídkou nákladních vozů, ale ke každému z nich je přiřazena vtipná básnička a jednoduchý úkol, který mají děti splnit. Procvičují si tak poznávání barev, počítání, slovní zásobu i vyhledávání určitých objektů v obrázcích. Mé děti nejvíc bavilo napravování chyb, které udělala zvířátka na statku tím, že pomíchala věci (kočka měla v tlapce vajíčko, slepice našla nablýskaný prstýnek, motýl byl u oříšků, veverka držela jablko, housenka lezla po klubíčku vlny, pes měl v tlamě mrkev,…). Veselé ilustrace jsou plné zajímavých detailů, o nichž si můžete s dětmi dlouho vyprávět.

Poslední strana je souhrnným procvičením toho, co se během čtení děti naučily. Mají za úkol přiřadit namalované předměty k vozu, ke kterému patří. Pokud splní úkol správně, budete mít jistotu, že porozuměly tomu, k čemu které nákladní auto slouží. A to je cílem této malé, sympatické knížky. Já jsem se k ní vracela s dětmi už mnohokrát a věřím, že najde své místečko i ve vaší knihovničce.

Ukázka z knihy

Domíchávač do základů                          Kdyby radši zmrzku míchal,

Veze beton přes zahradu.                        Než aby tu beton šplíchal.

Kačenka, co v trávě sedí,                         To bychom tu měli hody,

Zamyšleně na něj hledí.                            Zmrzlinový sklep i schody!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNákladní auta

Študlarová Zdeňka

Grada

Napsat komentář