Auta, auta a zase jenom auta …

Auta ve městě
Jezdí vaše dítko po koberci s autíčky a hraje si na řidiče? Otáčí se na procházce za každým projíždějícím automobilem? Pak byste měli jako rodiče vědět, že právě vyšla knížka, která je pro vaši ratolest jako stvořená!

Mezi první hračky, se kterými si malí kluci hrají, patří bezesporu auta. Petra Řezníčková, autorka dětské knížky Auta ve městě, jistě dělá s tímto titulem velkou radost malým předškolákům a jejich rodičům. Těmi předškoláky nemyslím jen chlapce, ale zaujme jistě i děvčata, stejně jako mou dceru. Je určena všem dětem od tří do šesti let.

Útlá publikace má čtvercový tvar a hladké listy z kvalitního papíru. Tento fakt hodnotím kladně, neboť se jedná o knížku určenou malým dětem a těm odolá jen máloco. Při otáčení se hned nepokrčí a tvrdé desky dobře drží její netypický tvar.

Na jedenácti dvojstranách se malým čtenářům představují nejrůznější situace a místa, kde se mohou s auty setkat. Každá z nich obsahuje jednoduchý text a úkol. Úkoly odpovídají věku, pro který je publikace určena. Hned na první dvojstraně se děti dostávají na silnici vedoucí do města. Po ní jede za sebou několik aut. Mají za úkol vozidla spočítat a říci, jaké jsou barvy. Úkol, na němž si procvičí počítání do pěti i barvy, zvládnou už tříleté děti. Na jiném místě se podívají k čerpací stanici, kam jezdí auta, motorky, autobusy i traktory doplňovat benzín nebo naftu. Do obrázku jsou vtipně zakomponována zvířata, která tam nepatří, a děti je mají vyhledat, což je jistě rozveselí.

Knížka je zavede na běžné parkoviště před supermarketem, do podzemních garáží i do velkých vícepatrových stání. V automyčce uvidí, jak kartáče a pěna šimrají vozidlo, aby bylo krásné a nablýskané. Děti se naučí, co se děje s auty, když se porouchají. Názorná ilustrace odtahové služby jim ukáže, jak pomáhá nepojízdným autům. Velká podívaná je čeká na autodromu. Navštíví pneuservis, kde automechanik vyměňuje pneumatiky a nechybí ani autosalon, kde jsou vystavena krásná nová auta na prodej.

Plno nádherných obrázků je prostoupeno ohromným množstvím detailů, o nichž jsem si se svými dětmi dlouho povídala. Barevné ilustrace jsou velmi lákavé. Určitě ji doporučuji všem předškolním dětem.

Publikace vyšla v nakladatelství Grada v  Praze v roce 2012. Jedná se o první vydání.

Náleží do edice Předškolák spolu s dalšími tituly, jako jsou Vlaky – lodě – letadla, Auta, Vlaky a vláčky, Nákladní auta a Ve městě, které rovněž vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knížky

Na autovrakovišti končí stará, rozbitá a nepojízdná auta.

Některé součástky se mohou použít k opravě jiných aut,

pneumatiky se odmontují a odvezou k likvidaci a karosérie se sešrotují.

(str. 24)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAuta ve městě

Řezníčková Petra

Grada

Napsat komentář