Miloslav Stingl podruhé…

1388746_99143495
Po poznání nádherných Polynéských ostrovů se tento legendární cestovatel vydává do oblasti plné tajemství a záhad…

Šalamounovy ostrovy či Fidži jsou místa úžasná především svou dokonalou přírodou. Jejich obyvatelé si žijí svým životem bez známek civilizace. Jde o návrat do doby kamenné? Jaké myšlenky probíhají domorodcům v hlavě? Jak dnes žijí potomci kanibalů?

Nad těmito i dalšími otázkami se významný český cestovatel, etnograf a spisovatel Miloslav Stingl zamýšlí ve chvílích, kdy se vrací zpět do doby, již věnoval poznávání nespočtu ostrovů a ostrůvků, jež se zde nalézají. Druhý díl cestopisu Ostrovy krásy, lásky a lidojedů vychází v nakladatelství Jota rok po prvním, který se umístil na druhém místě v soutěži o Nejkrásnější knihu na festivalu cestovatelských filmů, fotografií a publikací GO KAMERA 2012.

Objemná publikace je unikátním svědectvím bělocha, kterého jeho kroky dovedly, snad ze zvědavosti, až do míst, kam nestihla moderní civilizace prozatím donést výdobytky, jež ve většině změní k horšímu původní, nedotknutý, čistý život zdejších obyvatel a vlastně i celé okolní přírody. Tím dává čtenářům možnost poznat krásy, jež tyto, pro Evropany vcelku vzdálené oblasti skýtají.

Ve své knize propojuje vlastní zážitky z cest s historií, čímž dává možnost srovnání vývoje v oblastech Šalamounových ostrovů, Fidži, Nových Hebrid a Nové Británie. A to hlavně z hlediska rozvoje myšlení jejich obyvatel, kteří tu byli známí hlavně jako kanibalové. Této skutečnosti se Stingl věnuje docela obšírně, dokonce na tento fakt čtenáře připravuje hned v úvodu. Musím říci, že jde o dost detailní vyprávění, týkající se například přípravy lidského masa, včetně použití bylinek apod.

Autor ale nezůstává pouze u tohoto tématu, které je pro většinu z nás asi nejméně příjemné (nicméně patřilo k životu zdejších domorodců). Věnuje se kompletně tomu, jak zde lidé žijí, jejich zvyklostem, se všemi svými zajímavostmi a nevynechává ani popisy přírody, která je snad ještě více fascinující.

Cestopis je nádherným příběhem člověka, který měl to štěstí a dostal se do blízkosti skutečných domorodců. Ne těch, kteří nám jsou někde na dovolené „předváděni“ v kostýmech, pijící coca-colu a tančící pro pobavení na parketu, ale skutečných obyvatel, kteří se současným světem nemají, prozatím, vůbec nic společného. Je to nádherná kniha, plná doplňujících barevných fotografií, která potěší nejen milovníky tohoto autora, ale všechny, kteří mají chuť alespoň na chvíli zapomenout na starosti všedního moderního světa a chtějí se přenést tam, kde se zastavil čas…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOstrovy krásy, lásky a lidojedů
Díl druhý

Stingl, Miloslav

Jota, 2012

Napsat komentář