Podaří se Palmácovi najít svůj domeček?

palmac2
Pohádka, která se dětem bude líbit už jen proto, že je celá o zvířátkách. I sám její název napovídá, že vypráví o šnekovi, který přišel o svůj domeček a snaží se najít si za něj vhodnou náhradu. Kdo najde ten pravý Domeček pro šneka Palmáce?

V roce 2008 vyšla Zuzaně Pospíšilové v nakladatelství Portál knížka o hlemýždi zahradním s názvem Domeček pro šneka Palmáce. Tomu bylo jednoho dne takové horko, že se rozhodl odložit svůj domeček, který, jak známo, šneci nosí neustále na zádech. Shodou okolností je ale tento domeček zničen  a Palmác je najednou bez střechy nad hlavou. A tak se vydává na cestu, na které chce najít nové obydlí. Cestou mu pomáhají další zvířátka. Každé z nich nabídne nějakou náhradu za ztracený domeček. Ale jak to již bývá, ani jeden není ten správný. Všechny sice vypadají na první pohled zajímavě, ale mají chybu, protože nevydrží dlouho.

Knížka je kromě zajímavého příběhu doprovázena navíc i písničkou, kterou si Palmác zpívá pokaždé, když se jeho nový domeček, získaný od zvířátek, neosvědčí. Je to smutná písnička a vypadá to, že nikdy neskončí…

Příběhy šneka Palmáce jsou navíc provázeny i otázkami pro zvídavé děti. Jsou zaměřeny samozřejmě výchovně a souvisí s každou danou kapitolou, ke které jsou přiřazené. Děti odpovídají na otázky typu, jak se zachoval Palmác, zda jeho jednání bylo správné, jestli bylo hezké od jiného zvířátka, když se Palmácovi posmívalo apod. Tyto otázky také slouží k tomu, aby si dítě ověřilo, zda porozumělo textu, a dají se ještě více tím, kdo předčítá, rozvést a využít náměty k povídání o tématu. Využít knihu tak mohou nejen rodiče, ale třeba i učitelky v mateřské školce.

Dotýkají se výchovy dětí, pomáhají dětem pochopit emoce a rozvíjet jejich vlastní emoční inteligenci. Pochopit cítění druhého je velmi obtížné, a tak je jistě snadnější cesta začít s takovýmto chápáním a porozuměním již od raného věku.

Navíc se děti dozví něco bližšího o životě zvířátek. Jak žijí, čím se živí apod. Protože každé zvířátko daruje Palmácovi právě něco, co je mu blízké z jeho života.

Publikace je plná nádherných ilustrací Edity Plickové, které výborně dotvářejí atmosféru příběhu. V knize je spousta dialogů, které mohou například rodiče využít při předčítání. Děti mají rády, když dospělí napodobují změnou tónu hlasu hrdiny příběhu, který se tak pro ně stává více poutavějším.

Kromě určení knihy pro předškolní děti ji mohou zkusit využít i začínající čtenáři. Písmenka ani věty sice nejsou typicky krátké pro tuto kategorii, ale příběh je plný děje, překypuje zajímavostí a tajemnem, takže by mohl děti inspirovat k tomu, aby si zkusily něco z něho přečíst.

Knížka je velmi hezky napsaná a dětem se bude líbit. Předčítala jsem jí svému synovi, který si ji velice oblíbil. Večer jsme přečetli kapitolu, zazpívali si s Palmácem a druhý den jsme si povídání zopakovali právě na daných úkolech.

Rozhodně knížka nejen potěšila, ale i něco nového syna naučila. A hlavně jsme se dobře bavili…

Domeček pro šneka Palmáce

Autorka: Zuzana Pospíšilová

Vydalo nakladatelství Portál

OBJEDNAT knihu Domeček pro šneka Palmáce

Doporučení:
Share

Napsat komentář