Psi jsou nejen nejvěrnější, ale i nejúžasnější…

pes
Pes je přítel člověka vlastně už odedávna. Zažíváme s ním radosti i starosti, můžeme se mu svěřovat i u se něj vyplakat. Knih o výchově psů bylo již napsáno nespočet. A co trochu těch pouček vynechat…

Kniha Úžasní psi, kterou vydalo v letošním roce nakladatelství Metafora, patří do řady Encyklopedií, ale jak se zmiňuji, nečekejte poučky a teoretická fakta.

Rukama autora, bývalého psího cvičitele, Ryana O´Mearyho prošlo přes více než dva tisíce psů a dodnes na ně nedá dopustit. Kromě jiného je i zakladatelem internetové adopční agentury pro ty psy, které někdo odložil.

Za celou dobu svého působení mezi těmito zvířaty se setkal s řadou historek, byl svědkem zajímavostí i kuriozit, které vás mohou na cestě se svým chlupatým miláčkem potkat. Vše shrnul ve své knize, která na první pohled nadchne svou barevností a po zběžném prolistování naláká i na mnoho barevných fotografií ze života psů.

Autor se nevěnuje jen poučení, jak psy vychovávat, abychom byli spokojení my i oni. Nabízí čtenářům vysvětlení všeho, co pes dělá, proč to dělá a k čemu je to vlastně dobré. Dozvíme se, proč pes požírá své výkaly či zahrabává potravu, nebo co dává najevo svým štěkáním. Zavede vás ale i do světa slavných psů, seznámíte se s prvním naklonovaným psem, nebo naopak tím nejdražším. Dozvíte se, jaké sporty mohou psy vykonávat, a jak si jich člověk vážil v dějinách času a v různých typech umění. Autor nezapomíná samozřejmě ani důležité informace, například se věnuje nemocnému zvířeti, návštěvě veterináře apod. Lehce vás seznámí s péčí o psa, ale zároveň vysvětluje i důvody a dává rady, jak toho nejlépe docílit.

Pokud si knihu projdete stránku za stránkou, tak zjistíte, že vlastně není zase nijak přehledně uspořádaná, protože na každé z nich objevíte další a další zajímavost. On na to i autor upozorňuje v úvodu knihy, přesto se snažil vyjít vstříc i těm čtenářům, pro které je seřazený seznam, čili obsah knihy, nesmírně důležitý. Osobně ale doporučuji prostě listovat, někde se zastavit a číst. I kdybyste začali v polovině knihy, její záživnost vás donutí nejen dočíst do konce, ale obrátit všechny listy zpátky a začít od začátku.

Ukázka z knihy

Psi byli zobrazováni už od pravěku a oblíbeným námětem umělců zůstali i do dnešních dnů.

Psi zdomácněli v mnoha oblastech pravěkého světa a dočkali se zdobení na jeskynních malbácsh. Malby lovců a psů ve francouzské jeskyni Lascaux jsou staré 17 000 let. Jeskynní malby ze Španělska znárodňující psy a tvory podobné psům jsou staré přes 12 000 let.

Na území někdejší Mezopotámie se z doby kolem roku 6 000př.n.l. dochovaly obrázky psa podobného chrtovi s jeho úlovkem.

Egyptské nástěnné malby staré 6 600 let zachycují zdomácnělé psy podobné chrtům a bullmastifům.

V umění starověkého Řecka a Říma nacházíme spoustu obrázků na keramice stejně jako reliéfů či soch loveckých a hlídacích psů s obojky.

Na slavné středověké tapisérii z Bayeux dlouhé 70 m, jež představuje dobytí Anglie Normany najdeme 55 psů.

Ocenila jsem přehlednost, se kterou jsou veškeré informace, fakta i zajímavosti podávány. Žádné dlouhé teoretické poučování, vše je jasně, stručně, ale výstižně napsané. I proto je knížka vhodná nejen pro milovníky psů, kteří mají nejméně jednoho doma, ale i pro všechny ty, kteří si svého chlupatého mazlíčka teprve pořídí a jsou vlastně na začátku dlouhé cesty. Ti první se třeba dozví něco nového, či se pousmějí u historek, ti druzí se velmi dobře poučí. Ono je sice hezké znát všechny teorie, ale pes není žádné hloupé zvíře, má cit, dokáže reagovat na to, jak se chováme, a tak se domnívám, že stejně jako u člověka je nutné psa nejprve poznat, zaměřit se na jeho duši. A jak jinak to nejlépe uděláte než tak, že pochopíte, proč se „tváří“ pokaždé jinak, co znamenají jeho pudy a instinkty, co vám svým chováním chce říct. Je nutné pochopit, že je to šelma, i když si myslíme, že v tom super drahém oblečku ze psího obchodu se skrývá naše malé neviňátko. I tohle neviňátko má v sobě právě tu šelmu a vy jí musíte poznat, abyste pak se psem vycházeli v rovnováze. Aby se pes nestal jen vaším poslušným zvířetem na obojku, ale, možná trochu nadneseně, rovnocenným partnerem.

Tato kniha mě skutečně nadchla, především svým zpracováním, a tak ji mohu doporučit klidně i jako nádherný dárek pro vaše známé či příbuzné, kteří se o psi zajímají, anebo se prostě chtějí jen něco nového z tohoto světa dozvědět.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚžasní psi
Fakta a zajímavosti

O'Meara, Ryan

Metafora, 2011

Napsat komentář