Průvodce posluchače vědou a psychologií krásných zvuků

powell
Autor knihy Jak funguje hudba dovede vyložit hudební akustiku i těm, kdo ve fyzice i v muzice plavou nebo ještě ani nesmočili prst. Vtipně zapojuje příklady z fotbalu, silničního provozu a závodního stravování, aby vysvětlil, jak vzniká v rozličných nástrojích tón a co nám dělá v uších a v hlavě.

John Powell – Jak funguje hudba

Průvodce posluchače vědou a psychologií krásných zvuků

John Powell dovede vyložit hudební akustiku i těm, kdo ve fyzice i v muzice plavou nebo ještě ani nesmočili prst. Vtipně zapojuje příklady z fotbalu, silničního provozu a závodního stravování, aby vysvětlil, jak vzniká v rozličných nástrojích tón a co nám dělá v uších a v hlavě, které noty a které vlny souznějí a proč, k čemu jsou stupnice a tóniny, co dělá skladatel a kterak jsme se v hudbě dostali tam, kde jsme, když muzikanti neposlouchají fyziky a fyzici muzikanty, natož aby se ti nebo oni radili s experimentálními psychology. Autor ovšem poslouchal tyhle všechny a to, co si od nich vzal, úhledně zabalil do své knížky.

Obsah knihy

1. Co je ta hudba vlastně zač?
2. Co je to absolutní sluch a mám ho i já?
3. Tóny a zvuky
4. Xylofony a saxofony: stejná nota, jiný zvuk
5. Ke strojům
6. Jak nahlas je nahlas?
7. Harmonie a kakofonie
8. Nástup na stupnice
9. Sebevědomá dur a citlivá moll
10. Rytmické přemítání
11. Muzicírování
12. Hudba do ouška
Pominutelné podrobnosti

 

Jak funguje hudba

Autor: John Powell
Počet stran: 236
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
Edice:
Aliter
Doporučená cena: 298 Kč
ISBN: 978-80-7363-400-1
Vydání: první
Vydáno: 11/2012

 

Knihu Jak funguje hudba vydalo nakladatelství Dokořán.

Více o knize se dočtete zde.

 

O autorovi

John Powell pracuje jako fyzik, zároveň však také vystudoval hudební skladbu na Univerzitě v Sheffieldu a jeho skladby jsou ve Velké Británii často hrány. V současné době přednáší na Univerzitě v Nottinghamu a působí jako hostující profesor fyziky na univerzitě ve švédském Luleå. Vedle toho se zabývá hudební akustikou. Svůj zájem o hudbu a vědu spojil v knize, kterou právě držíte v ruce a ve které čtivou a nenáročnou formou vysvětluje, „jak hudba opravdu funguje“. Knížka je právě pro svou čtivost a názornost určena hlavně čtenářům, kteří se s hudební vědou a teorií blíže nesetkali a chtějí se o hudbě něco blíže dozvědět.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak funguje hudba
Průvodce posluchače vědou a psychologií krásných zvuků

Powell, John

Dokořán, 2012

Napsat komentář